Herstel is een persoonlijk proces, waarin je probeert om ondanks de gevolgen van je aandoening het leven weer op te pakken. Herstellen is niet altijd hetzelfde als genezen – het kan ook betekenen dat je minder last hebt van je aandoening. Daarom richten we ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in.
Autisme kan zich op verschillende manieren uiten, maar een aantal kenmerken is vrijwel altijd hetzelfde. Veel mensen hebben moeite met (oog)contact en het onderhouden van relaties, omdat ze het lastig vinden om zich te verplaatsen in de emoties van anderen. Ze hechten erg aan regelmaat en structuur, herhalen graag bepaalde vaste bewegingen en kunnen erg gefocust zijn op details. Soms hebben ze last van depressies of angsten. Als deze klachten je ernstig belemmeren in je dagelijks leven, bieden wij je gespecialiseerde zorg zodat je weer herstelt.
Als er een diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een behandelplan op. Hierin leggen we vast wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. Omdat de oorzaken van ASS niet bekend zijn, is het (nog) niet mogelijk je te genezen. De behandeling richt zich daarom op:
Wij geloven sterk in samenwerking, daarom betrekken we ook je familie of dierbaren graag bij je behandeling – uiteraard op een manier die jij prettig vindt. Er is binnen onze zorgpaden en modules veel ruimte om je behandeling af te stemmen op jouw wensen. We kunnen je thuis, online én in ons centrum helpen – zowel individueel als in een groep.
Het Centrum voor Autisme heeft verschillende folders uitgebracht, die je kunt opvragen via het secretariaat of meenemen op een van onze locaties.
Klik hier voor de algemene folder over Centrum Autisme met informatie voor clIënten.
Om bij GGz Breburg in behandeling te komen, moet je huisarts je naar ons verwijzen. Soms kan ook een medisch specialist of het sociaal wijkteam dit doen. Zodra we een verwijsbrief hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intakegesprek.
Elk hersteltraject is uniek, het is dus moeilijk om hier één termijn voor te noemen. Maar gemiddeld moet je rekenen op 1,5 tot 3 jaar.
Jazeker, na een tijdje kunnen je wensen en mogelijkheden zijn veranderd. In een intakegesprek bekijk je samen met een behandelaar wat we voor je kunnen doen.
Nee, hiervoor werkt het Centrum voor Autisme nauw samen met andere zorgorganisaties.
We begrijpen dat je snel geholpen wilt worden. Door zo efficiënt mogelijk te werken en waar nodig tijdelijk extra behandelaren in te zetten, lukt het ons de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De actuele wachttijden bekijk je hier.
Als je zorg ontvangt van GGz Breburg, betaalt jouw zorgverzekeraar, het Zorgkantoor of jouw gemeente de kosten hiervan. In sommige gevallen betaal je zelf ook een gedeelte, in de vorm van een eigen risico of een eigen bijdrage.
Op de pagina Hoeveel betaal ik voor mijn zorg? kun je meer informatie terugvinden.
Veel mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen lange tijd niet werken, omdat dit voor teveel onrust en spanning zorgt. Uit onderzoek blijkt echter dat passend werk (in welke vorm dan ook) heel goed is voor je. Het brengt structuur in je week, vergroot je eigenwaarde, geeft voldoening en het brengt je in contact met anderen. Daarom gaan we graag met jou op zoek naar kansen – zodra je er klaar voor bent en binnen de ambities en beperkingen die je hebt. Onze medewerkers van Werken & Leren zijn gespecialiseerd in het vinden van uitgebalanceerde oplossingen. Misschien niet (meteen) betaald, maar er is altijd iets mogelijk.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.