Als je een bipolaire stoornis hebt, dan ben je kwetsbaar voor stemmingswisselingen. Die kunnen worden geactiveerd door heftige gebeurtenissen. Denk aan een echtscheiding, ontslag of werkdruk. Niet alleen negatieve gebeurtenissen in je leven kunnen een uitlokkende factor zijn, ook positieve gebeurtenissen zoals een nieuwe relatie of een geboorte. Episoden zijn soms ernstig en langdurig, maar kunnen ook jaren afwezig zijn.
Een bipolaire stoornis is een stoornis die over het algemeen goed te behandelen is. In de behandeling streven we naar het reduceren van je klachten, het leren leven met deze stoornis en het accepteren van de levenslange kwetsbaarheid. We proberen samen met jou en je naasten de 'stabiele stemming’ zo lang mogelijk te laten duren.
Wij bieden behandeling aan voor volwassenen. De benodigde zorg hangt af van de fase in de behandeling (acute, voortgezette of onderhoudsbehandeling) en de persoonlijke situatie, zorgbehoeften en wensen van jou. We hebben daarbij de mogelijkheid om de zorg snel te intensiveren als de klachten toenemen.
De behandeling bestaat in de basis uit:
Een belangrijk onderdeel van jouw behandeling is psycho-educatie. Psycho-educatie vindt plaats middels meerdere sessies waarin voorlichting wordt gegeven over de bipolaire stoornis en je in contact wordt gebracht met lotgenoten, andere naastbetrokkenen en lotgenotenvereniging Plusminus.
In de acute en voortgezette behandelfase van manie en depressie wordt vrijwel altijd ook met medicatie behandeld. In de onderhoudsbehandeling wordt veelal medicatie gebruikt om nieuwe episoden te voorkomen.
Zelfmanagement betekent dat je leert signalen van depressie of manie bij jezelf tijdig te herkennen en hiermee aan de slag te gaan met hulp van je naasten en je behandelteam. Door middel van het signaleringsplan maak je als het ware een gebruiksaanwijzing voor jezelf waarbij je ook kan aangeven wat je vanuit anderen als helpend ervaart. Dit kan zowel in depressieve- als de manische episodes hulp en richting geven in je zelfmanagement voor jezelf en je naasten.
Daarnaast werken we samen met je aan herstel op de verschillende leefgebieden. Herstel is een persoonlijk proces waarin je probeert om - ondanks de gevolgen van je aandoening -het leven weer op te pakken. Herstellen is niet altijd hetzelfde als genezen; het kan ook betekenen dat je minder last hebt van de stoornis. We zoeken naar de balans tussen stabiliteit en kwaliteit van leven.
Naast stabiliseren van stemming vinden we lichamelijke gezondheid belangrijk. Daarom doen we jaarlijks een laboratoriumcontrole en meten we je bloeddruk en gewicht. Op deze manier brengen we het risico op diabetes en/of hart- en vaatziekten in beeld.
Naast bovenstaande behandelingen bieden wij ook psychotherapie aan. Daarbij zetten we traumabehandeling, cognitieve gedragstherapie, ACT, Mindfulness, systeemtherapie of psychomotorische therapie in bij het stabiliseren van de stemming of het aanpakken van achterliggende problemen.
We bieden ook mogelijkheden tot aanvraag van een second opinion en begeleiding van bipolaire stoornis bij zwangerschap, dit laatste in samenwerking met de POP-poli.
Het centrum bipolaire stoornissen kent twee teams binnen het verzorgingsgebied van GGz Breburg:
Binnen het centrum werken verschillende disciplines. Ze stemmen hun inzet met jou af op wat jij nodig hebt. Daarnaast kun je ook te maken krijgen met artsen, psychologen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen die in opleiding zijn.
Om bij GGz Breburg in behandeling te komen hebben we een verwijzing van de huisarts nodig. Als we de verwijzing hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Daarbij vinden we het belangrijk dat je partner of een andere naaste meekomt naar het gesprek.
We begrijpen dat je snel geholpen wilt worden. Door zo efficiënt mogelijk te werken en waar nodig tijdelijk extra behandelaren in te zetten, lukt het ons de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De actuele wachttijden bekijk je hier.
Als je last hebt van psychosen, verslaving of complexe psychiatrische problemen, word je regelmatig geconfronteerd met crisisperioden. ART-teams zijn gespecialiseerd in het (zoveel mogelijk) voorkomen van een crisis en in het behandelen ervan. De teamleden kunnen bijvoorbeeld vaker langskomen, of je medicijnen aanpassen. Samen met jou en je naasten maken ze een crisissignaleringsplan, waarin staat hoe iedereen (snel) kan reageren als er een crisis dreigt. Ook maken we samen risicotaxaties, om in te schatten wat er kan gebeuren in een crisis (denk aan suïcidale gedachten, angst of agressie). Als het ondanks alle inzet toch nodig is dat je wordt opgenomen, dan kun je terecht op de high intensive care (HIC).
Heb je met spoed medische hulp nodig of is er sprake van (dreigend) geweld of (levens)gevaar? Bel dan meteen 112. Bij andere acute psychische problemen ga je eerst naar je huisarts, of (buiten kantooruren) de huisartsenpost. De hulpdiensten van 112 en de huisartsen kunnen de crisisdienst van GGz Breburg inschakelen.
Onze crisisdienst is 24 uur per dag bereikbaar en werkt intensief samen met de huisartsenpost, politie, ziekenhuizen en verslavingsinstelling Novadic Kentron. Onze medewerkers zorgen ervoor dat de situatie zo snel mogelijk stabiliseert.
Een gedwongen opname is een allerlaatste optie, die alleen wordt toegepast als de rechter vaststelt dat je een risico vormt voor je eigen veiligheid of die van anderen. Alleen dan mogen we je tegen je wil opnemen voor een behandeling. We beseffen heel goed dat een gedwongen maatregel heel bedreigend is. Daarom doen we ons uiterste best om met je in gesprek te blijven en je mening te respecteren. Hoe een gedwongen maatregel moet worden aangevraagd en toegepast, is vastgelegd in de Wvggz (Wet verplichte ggz). Als je hier meer over wilt weten, of een klacht hebt over onze aanpak, dan kun je terecht bij de Patiëntvertrouwenspersoon. Deze is volledig onafhankelijk van GGz Breburg.
Bent u huisarts of medisch specialist en wilt u:
Klik dan door naar de pagina voor verwijzers. Voor verwijzers zijn er verschillende consultatie- en adviesmogelijkheden: eenmalig consult, diagnostisch traject en advies.
Uw verwijzer kan u op de website via dit formulier aanmelden voor een second opinion. De procedure is gelijk aan het diagnostiektraject, met als uitzondering dat tijdens het adviesgesprek een advies aan u en uw verwijzer wordt gegeven voor het uitvoeren van de behandeling ergens anders.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.