Bij het Centrum Jeugd behandelen we kinderen en jongeren t/m 23 jaar die vastlopen door psychiatrische, opvoedings- en gezinsproblemen; vaak in combinatie met schulden, verslaving, schooluitval of suïcidaliteit. We helpen het hele gezin, om jouw herstel te bevorderen. Herstel is een persoonlijk proces, waarin je probeert om ondanks de gevolgen van je aandoening het leven weer op te pakken. Herstellen is niet altijd hetzelfde als genezen – het kan ook betekenen dat je minder last hebt van je aandoening. Daarom richten we ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in.

Als er een diagnose is gesteld, stellen we samen met jou en je ouders een behandelplan op. Hierin leggen we vast wat wij én jij gaan doen om de situatie te verbeteren. Hoe je behandeling eruit ziet, hangt volledig af van wat je aankunt en nodig hebt. We geloven sterk in de kracht van samenwerking; door goed te luisteren naar jou, je ouders en anderen die belangrijk zijn voor jouw herstel, bouwen we samen aan een beter leven. Als je niet wilt dat je ouders overal bij worden betrokken, kun je dit bespreken met je behandelaar.

Gespecialiseerde kennis

Het Centrum Jeugd heeft gespecialiseerde teams in huis voor de behandeling van problemen met:

  • emoties (trauma’s, angst-, stemmings- en eetstoornissen);
  • je persoonlijkheid (bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling en persoonlijkheidsstoornissen);
  • je ontwikkeling (kinderen van 0-6 jaar, complexe ADHD en autisme).

We zijn ervan overtuigd dat je het meeste baat hebt bij hulp in je eigen omgeving, zodat het gewone leven zoveel mogelijk kan doorgaan. Dat is daarom altijd ons uitgangspunt. We bekijken voortdurend hoeveel zorg je nodig hebt, en stellen onze behandeling steeds bij. Soms kun je goed vanuit huis behandeld worden, soms is er een tijdje meer intensieve zorg nodig.

Polikliniek

Op de polikliniek werken we met redelijk vaststaande, overzichtelijke zorgpaden voor behandeling. Zo is er een vast zorgpad voor bijvoorbeeld autisme, eetstoornissen of persoonlijkheidsstoornissen. Zo’n zorgpad geeft van te voren duidelijkheid: je weet wat je kunt verwachten en hoe lang je behandeling ongeveer duurt. Je kunt voor je behandelafspraken naar ons komen, maar we komen ook bij je thuis, of op school of je werk.

Hoog-intensieve zorg

Als het slechter met je gaat en er een crisis dreigt, bijvoorbeeld omdat je thuiszit of suïcidaal bent, is het belangrijk dat we snel ingrijpen. Het pad dat we dan bewandelen, ligt minder vast. Samen met andere partijen (jeugdzorg, GGD, school) bepalen we wat er nodig is om de crisis af te wenden. Ook de jeugdhulpprofessional van de gemeente is vaak betrokken en voert de regie (1 gezin, 1 plan). Onder deze vorm van hoog-intensieve zorg vallen de volgende behandelvormen: FACT, Intensive Hometraining (IHT) en Onderwijs & Psychiatrie.  

Opname

Als jouw veiligheid of die van je omgeving in het gevaar is, kan het zijn dat we je korte tijd opnemen in onze kliniek. Dat doen we alleen als het écht niet anders kan, we houden de opname zo kort mogelijk. Soms nemen we dit besluit in overleg met jou en je ouders, maar het kan ook gebeuren dat je gedwongen wordt opgenomen. We mogen je alleen tegen je wil opnemen als de rechter vaststelt dat het de enige manier is om de situatie te verbeteren. We beseffen heel goed dat een gedwongen maatregel heel bedreigend is. Daarom doen we ons uiterste best om met jou en je ouders in gesprek te blijven en je mening te respecteren.

Wil je bekijken hoe onze opnameklinieken eruit zien, hoe het daar allemaal is geregeld en wat je kunt verwachten als je er bent opgenomen? Bekijk dan deze 3 video’s eens:

 

Consultatie

Soms is niet meteen duidelijk wat er precies aan de hand is of welke zorg je nodig hebt. Andere zorgverleners kunnen het Centrum Jeugd dan inschakelen voor advies of overleg. We kunnen aansluiten bij een gesprek met jou en je ouders, om samen te onderzoeken wat er aan de hand is en wat de beste oplossing is. Onze zorgbemiddelaars kunnen ervoor zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt, óók als dat niet bij ons is.

Meer informatie

Wil je meer weten? Neem dan contact op met het Centrum Jeugd via (088) 016 59 00 of bekijk de folder met al onze mogelijkheden.

Aanmelden

Om bij GGz Breburg in behandeling te komen, moet je huisarts je naar ons verwijzen. Soms kan ook het Centrum voor Jeugd en Gezin of een medisch specialist dit doen. Zodra we een verwijsbrief hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intakegesprek.