Als er een diagnose is gesteld, stellen we samen met jou en je ouders een behandelplan op. Hierin leggen we vast wat wij én jij gaan doen om de situatie te verbeteren. Hoe je behandeling eruit ziet, hangt volledig af van wat je aankunt en nodig hebt. We geloven sterk in de kracht van samenwerking; door goed te luisteren naar jou, je ouders en anderen die belangrijk zijn voor jouw herstel, bouwen we samen aan een beter leven. Als je niet wilt dat je ouders overal bij worden betrokken, kun je dit bespreken met je behandelaar.
Het Centrum Jeugd heeft gespecialiseerde teams in huis voor de behandeling van problemen met:
We zijn ervan overtuigd dat je het meeste baat hebt bij hulp in je eigen omgeving, zodat het gewone leven zoveel mogelijk kan doorgaan. Dat is daarom altijd ons uitgangspunt. We bekijken voortdurend hoeveel zorg je nodig hebt, en stellen onze behandeling steeds bij. Soms kun je goed vanuit huis behandeld worden, soms is er een tijdje meer intensieve zorg nodig.
Op de polikliniek werken we met redelijk vaststaande, overzichtelijke zorgpaden voor behandeling. Zo is er een vast zorgpad voor bijvoorbeeld autisme, eetstoornissen of persoonlijkheidsstoornissen. Zo’n zorgpad geeft van te voren duidelijkheid: je weet wat je kunt verwachten en hoe lang je behandeling ongeveer duurt. Je kunt voor je behandelafspraken naar ons komen, maar we komen ook bij je thuis, of op school of je werk.
Als het slechter met je gaat en er een crisis dreigt, bijvoorbeeld omdat je thuiszit of suïcidaal bent, is het belangrijk dat we snel ingrijpen. Het pad dat we dan bewandelen, ligt minder vast. Samen met andere partijen (jeugdzorg, GGD, school) bepalen we wat er nodig is om de crisis af te wenden. Ook de jeugdhulpprofessional van de gemeente is vaak betrokken en voert de regie (1 gezin, 1 plan). Onder deze vorm van hoog-intensieve zorg vallen de volgende behandelvormen: FACT, Intensive Hometraining (IHT) en Onderwijs & Psychiatrie.
Als jouw veiligheid of die van je omgeving in het gevaar is, kan het zijn dat we je korte tijd opnemen in onze kliniek. Dat doen we alleen als het écht niet anders kan, we houden de opname zo kort mogelijk. Soms nemen we dit besluit in overleg met jou en je ouders, maar het kan ook gebeuren dat je gedwongen wordt opgenomen. We mogen je alleen tegen je wil opnemen als de rechter vaststelt dat het de enige manier is om de situatie te verbeteren. We beseffen heel goed dat een gedwongen maatregel heel bedreigend is. Daarom doen we ons uiterste best om met jou en je ouders in gesprek te blijven en je mening te respecteren.
Wil je bekijken hoe onze opnameklinieken eruit zien, hoe het daar allemaal is geregeld en wat je kunt verwachten als je er bent opgenomen? Bekijk dan deze 3 video’s eens:
Soms is niet meteen duidelijk wat er precies aan de hand is of welke zorg je nodig hebt. Andere zorgverleners kunnen het Centrum Jeugd dan inschakelen voor advies of overleg. We kunnen aansluiten bij een gesprek met jou en je ouders, om samen te onderzoeken wat er aan de hand is en wat de beste oplossing is. Onze zorgbemiddelaars kunnen ervoor zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt, óók als dat niet bij ons is.
Wil je meer weten? Neem dan contact op met het Centrum Jeugd via (088) 016 59 00 of bekijk de folder met al onze mogelijkheden.
Om bij GGz Breburg in behandeling te komen, moet je huisarts je naar ons verwijzen. Soms kan ook het Centrum voor Jeugd en Gezin of een medisch specialist dit doen. Zodra we een verwijsbrief hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intakegesprek.
GZ-psycholoog / Psychotherapeut i.o. tot Klinisch Psycholoog
Manager Behandeling / Klinisch Psycholoog
Verpleegkundig Specialist
Verpleegkundig Specialist
Thuisbehandelaar
Basispsycholoog
Manager Behandeling / Klinisch Psycholoog
Psycholoog i.o. tot GZ-psycholoog
Klinisch Psycholoog
Basispsycholoog
Als je nog geen 18 jaar bent, vraag je professionele hulp aan bij jouw gemeente. Meestal is dit bij een sociaal wijkteam in jouw wijk of gemeente. Hoe het aanmelden geregeld wordt, verschilt per wijk. Je kunt je ook aanmelden bij de huisarts. De huisarts regelt de verwijzing naar het Centrum Jeugd.
Als je 18 jaar of ouder bent, regel je hulp via de huisarts.
We begrijpen dat je snel geholpen wilt worden. Door zo efficiënt mogelijk te werken en waar nodig tijdelijk extra behandelaren in te zetten, lukt het ons de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De actuele wachttijden bekijk je hier.
De regie ligt bij de regiebehandelaar. Wij wijzen de regiebehandelaar aan het begin van het zorgtraject aan. Tijdens de behandeling is hij of zij jouw vaste aanspreekpunt voor alle vragen en opmerkingen.
Ben jij bij ons in behandeling geweest? Dan zijn wij verplicht om de declaratie (rekening) aan de gemeente te vermelden. Heb jij hier bezwaar tegen? Dan kun je dit privacyverklaringformulier invullen.
Je hebt recht op volledige, duidelijke uitleg van je behandelaar over je diagnose, uitslagen van onderzoeken en alle mogelijkheden qua behandeling. Als je wilt, schrijft de behandelaar die uitleg voor je op. Als je jonger dan 16 jaar bent, krijgen je ouders al deze informatie ook. Zij moeten tenslotte meebeslissen over jouw behandeling. Wil je dat je ouders bepaalde informatie niet krijgen? Bespreek dat dan met je behandelaar. Als je ouder bent dan 16 jaar beslis jij zelf of je ouders ook alle informatie krijgen. Als je geen toestemming geeft, dan mag je behandelaar ze geen informatie geven.
Heb je met spoed medische hulp nodig of is er sprake van (dreigend) geweld of (levens)gevaar? Bel dan meteen 112. Bij andere acute psychische problemen ga je eerst naar je huisarts, of (buiten kantooruren) de huisartsenpost. De hulpdiensten van 112 en de huisartsen kunnen de crisisdienst van GGz Breburg inschakelen.
Onze crisisdienst is 24 uur per dag bereikbaar en werkt intensief samen met de huisartsenpost, politie, ziekenhuizen en verslavingsinstelling Novadic Kentron. Onze medewerkers zorgen ervoor dat de situatie zo snel mogelijk stabiliseert.
Als je hulp wilt bij het onder woorden brengen of bespreken van je klacht, dan kun je terecht bij de PatiëntenVertrouwensPersoon (PVP) of Familievertrouwenspersoon (FVP, voor familie en naasten). Zij zijn onafhankelijk van GGz Breburg en kunnen je extra ondersteunen en adviseren.
Woon je in de regio Hart van Brabant, dan kun je je ook richten tot de onafhankelijk vertrouwenspersonen bij Zorgbelang Brabant.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.