GGz Breburg heeft twee High & Intensive Care Units voor crisiszorg, in Breda en in Tilburg. Jij en je familie worden gastvrij ontvangen, je naasten kunnen zelfs blijven slapen als je dat wilt. Tijdens je opname word je bijgestaan door een gespecialiseerd team, dat landelijk voorop loopt in het omgaan met ernstige crisissituaties. Ze helpen je je angst te verminderen en weer grip te krijgen op je gedrag en gevoelens. In een veilige, rustige eigen slaap-/zitkamer krijg je een-op-een-begeleiding zolang het nodig is.
De prettige omgeving en de respectvolle zorg in de HIC zorgen ervoor dat je jouw crisis zo snel mogelijk te boven komt. GGz Breburg is één van de koplopers in het verkorten van de opnameduur: deze daalde dankzij de HIC van meer dan 30 dagen naar gemiddeld 18 dagen. Daarnaast daalde het aantal separaties sinds 2010 met maar liefst 90%. We maken bij GGz Breburg nagenoeg geen gebruik meer van de isoleercel. Onze HIC-teams hebben ook een consulterende functie voor andere professionals.
Heb je met spoed medische hulp nodig of is er sprake van (dreigend) geweld of (levens)gevaar? Bel dan meteen 112. Bij andere acute psychische problemen ga je eerst naar je huisarts, of (buiten kantooruren) de huisartsenpost. De hulpdiensten van 112 en de huisartsen kunnen de crisisdienst van GGz Breburg inschakelen.
Onze crisisdienst is 24 uur per dag bereikbaar en werkt intensief samen met de huisartsenpost, politie, ziekenhuizen en verslavingsinstelling Novadic Kentron. Onze medewerkers zorgen ervoor dat de situatie zo snel mogelijk stabiliseert.
Directeur Behandeling / Psychiater
Psychiater
Verpleegkundig Specialist
Uit talloze onderzoeken blijkt dat contact met je naasten je opnameduur verkort en je herstel bevordert. Tijdens een crisis kunnen zij je bovendien helpen je wensen te verwoorden. We betrekken je familie liefst voortdurend bij je behandeling, maar als je dat fijner vindt, kan ook de door jou samengestelde steungroep deze plaats innemen. Hierin kunnen ook je vrienden, buurtgenoten, werkgever of andere professionals zitten. Als je familie of naasten zelf ondersteuning nodig hebben, worden zij in Tilburg in contact gebracht met een familie-ervaringsdeskundige of verwijzen we ze door naar Ypsilon en Indigo.
Een gedwongen opname is een allerlaatste optie, die alleen wordt toegepast als de rechter vaststelt dat je een risico vormt voor je eigen veiligheid of die van anderen. Alleen dan mogen we je tegen je wil opnemen voor een behandeling. We beseffen heel goed dat een gedwongen maatregel heel bedreigend is. Daarom doen we ons uiterste best om met je in gesprek te blijven en je mening te respecteren. Hoe een gedwongen maatregel moet worden aangevraagd en toegepast, is vastgelegd in de Wvggz (Wet verplichte ggz). Als je hier meer over wilt weten, of een klacht hebt over onze aanpak, dan kun je terecht bij de Patiëntvertrouwenspersoon. Deze is volledig onafhankelijk van GGz Breburg.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.