Als het zo slecht met je gaat dat je even niet thuis kunt wonen, dan kun je terecht in van onze klinieken voor volwassenen. De High & Intensive Care (HIC) die we hier beschrijven, is vergelijkbaar met de intensive care in een ziekenhuis. Indien nodig kunnen we de zorg tijdelijk opschalen: in een veilige, rustige eigen slaap-/zitkamer krijg je dan een-op-een-begeleiding zolang het nodig is. HIC betekent een radicale omslag in de geestelijke gezondheidszorg. GGz Breburg is de eerste ggz-instelling in Nederland die deze nieuwe vorm van crisiszorg invoerde. Inmiddels is HIC door veel GGz- en verslavingszorginstellingen omarmd.

Zoveel zorg als je nodig hebt

GGz Breburg heeft twee High & Intensive Care Units voor crisiszorg, in Breda en in Tilburg. Jij en je familie worden gastvrij ontvangen, je naasten kunnen zelfs blijven slapen als je dat wilt. Tijdens je opname word je bijgestaan door een gespecialiseerd team, dat landelijk voorop loopt in het omgaan met ernstige crisissituaties. Ze helpen je je angst te verminderen en weer grip te krijgen op je gedrag en gevoelens. In een veilige, rustige eigen slaap-/zitkamer krijg je een-op-een-begeleiding zolang het nodig is. 

Aantal separaties daalt met 90%

De prettige omgeving en de respectvolle zorg in de HIC zorgen ervoor dat je jouw crisis zo snel mogelijk te boven komt. GGz Breburg is één van de koplopers in het verkorten van de opnameduur: deze daalde dankzij de HIC van meer dan 30 dagen naar gemiddeld 18 dagen. Daarnaast daalde het aantal separaties sinds 2010 met maar liefst 90%. We maken bij GGz Breburg nagenoeg geen gebruik meer van de isoleercel. Onze HIC-teams hebben ook een consulterende functie voor andere professionals. 

Meer informatie

Aanmelden bij een crisis

Heb je met spoed medische hulp nodig of is er sprake van (dreigend) geweld of (levens)gevaar? Bel dan meteen 112. Bij andere acute psychische problemen ga je eerst naar je huisarts, of (buiten kantooruren) de huisartsenpost. De hulpdiensten van 112 en de huisartsen kunnen de crisisdienst van GGz Breburg inschakelen.  

Onze crisisdienst is 24 uur per dag bereikbaar en werkt intensief samen met de huisartsenpost, politie, ziekenhuizen en verslavingsinstelling Novadic Kentron. Onze medewerkers zorgen ervoor dat de situatie zo snel mogelijk stabiliseert.