Psychoses en andere ernstige psychiatrische problemen kunnen een langdurige invloed hebben op je leven. Toch is er een redelijke kans op herstel. Het Centrum Psychose werkt volgens de nieuwste, wetenschappelijk onderbouwde inzichten. We geloven sterk in de kracht van samenwerking. Door goed te luisteren naar jou, je familie/naasten en andere mensen die belangrijk zijn voor jouw herstel, bouwen we samen aan een beter leven.
Binnen het centrum zijn twee verschillende teams actief: FACT -teams en VIP-teams . Beide werken op dezelfde manier, maar het VIP-team richt zich speciaal op (vaak jonge) mensen met een eerste psychose. In deze teams werken verschillende hulpverleners samen aan jouw behandeling. Omdat je herstel bestaat uit een optelsom van verbeteringen, ondersteunt het team je op allerlei gebieden. Van medicatie tot therapie, van werk tot wonen, van hobby’s tot vriendschappen. Omdat niemand beter weet wat jij voelt dan iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, spelen ervaringsdeskundigen een belangrijke rol in onze teams. Zij gebruiken hun eigen herstelervaring om jou te helpen.
Om bij GGz Breburg in behandeling te komen, moet je huisarts je naar ons verwijzen. Soms kan ook een medisch specialist of het sociaal wijkteam dit doen. Als we een verwijsbrief hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intakegesprek.
Een triade is een drie-eenheid. Wij geloven dat jij, je naasten en onze hulpverleners allemaal een gelijke rol spelen in jouw herstelproces. We betrekken je familie of dierbaren daarom graag bij de behandeling, uiteraard op een manier die jij prettig vindt. Familie of andere naasten kunnen ook zelf ondersteund worden door een van onze familie ervaringsdeskundigen, wanneer zij daar behoefte aan hebben.
Uit talloze onderzoeken blijkt dat contact met je naasten je opnameduur verkort en je herstel bevordert. Tijdens een crisis kunnen zij je bovendien helpen je wensen te verwoorden. We betrekken je familie liefst voortdurend bij je behandeling, maar als je dat fijner vindt, kan ook de door jou samengestelde steungroep deze plaats innemen. Hierin kunnen ook je vrienden, buurtgenoten, werkgever of andere professionals zitten. Als je familie of naasten zelf ondersteuning nodig hebben, worden zij in Tilburg in contact gebracht met een familie-ervaringsdeskundige of verwijzen we ze door naar Ypsilon en Indigo.
Herstelondersteunende zorg is een manier van werken aan jouw herstel, die is ontwikkeld door mensen die zelf een behandeling in de ggz hebben doorlopen. Herstel is een persoonlijk proces, waarin je probeert om ondanks de gevolgen van je aandoening het leven weer op te pakken. Herstellen is niet hetzelfde als genezen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je minder last hebt van je aandoening. Ook zonder medische verbetering kan de kwaliteit van je leven toenemen. Meer informatie: www.hee-team.nl.
Een digibord is een digitaal overzicht waarop onze FACT- of VIP-team schrijven wie er die week extra aandacht nodig heeft, welke teamleden daarvoor zorgen en wat ze voor je gaan doen. Zo voorkomen we dat je afglijdt, of in een crisis belandt. Om het overzicht te behouden en mee te bewegen met jouw behoeftes, organiseert het team meerdere keren per week een digibord-overleg. Zodra het beter met je gaat, bouwen we de extra zorg weer af en verdwijnt je naam van het bord.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.
Object reference not set to an instance of an object.