Het Centrum Veerkracht en Stabiliteit heeft vestigingen in Breda en in Tilburg. Dit zijn open opname klinieken, maar we bieden ook deeltijdbehandeling aan. Een behandeling bij het Centrum Veerkracht en Stabiliteit kan als module binnen de ambulante behandeling bij GGz Breburg worden ingezet. Aanmelding gebeurt via je ambulante behandelaar. Je eigen behandelaar blijft betrokken tijdens de opname of deeltijdbehandeling.
Onze doelstelling bij een klinische opname is om de opname kortdurend te houden. Hierbij gaan we uit van 2 tot 4 weken. Afhankelijk van de hulpvraag en indicatiestelling kan hiervan worden afgeweken.
We bieden behandeling, begeleiding en ondersteuning met als doel dat je weer zo snel mogelijk verder kan in je dagelijks leven. Daarbij proberen we zoveel mogelijk aan te sluiten bij wat jij en je eventuele familie/naasten op dat moment nodig hebben. ‘Verder kunnen in het dagelijks leven’ betekent dat je inzicht hebt in wat helpend is voor het herstel. Bijvoorbeeld:
Individuele therapie zoals bijvoorbeeld gedragstherapie, CGT, Schematherapie, EMDR etc. worden aangeboden vanuit het ambulante team.
Eigen regie en eigen verantwoordelijk staan binnen de behandeling centraal.
Iedere behandeling gebeurt op vrijwillige basis. Wel is motivatie voor behandeling nodig. Uiteraard kan deze aanvankelijk nog twijfelachtig zijn maar uiteindelijk moeten cliënten bij Centrum Veerkracht en Stabiliteit voldoende motivatie tonen om actief de behandeling aan te gaan en te werken aan behandel- en hersteldoelen.
We werken vanuit herstelondersteunende zorg. Het doel van onze behandeling is klachten/symptomen dusdanig verminderen zodat de cliënt zo snel mogelijk weer verder kan met zijn dagelijks functioneren in de thuissituatie.
Behandeling en hersteldoelen zijn praktisch en oplossingsgericht. We werken vanuit het hier en nu. Wat is er nu nodig om snel weer meer grip en controle terug te krijgen op het dagelijks functioneren? We gaan met jou en je naasten op zoek naar eigen krachten en vaardigheden, welke hulpbronnen je kan gebruiken en welke oplossingen er mogelijk zijn.
Naast individuele gesprekken (met een psychiater, vak therapeut, verpleegkundige, en eventueel ervaringsdeskundige of geestelijk verzorger), vormt groepstherapie de basis voor je behandeling.
Er is een gevarieerd therapie-aanbod met afwisseling in verbale (praat)therapieblokken en non-verbale (doe)blokken.
Wanneer de cliënt en/of de ambulante behandelaar vragen hebben over de diagnose dan kunnen wij daarbij helpen. Daarnaast kunnen we ondersteuning bieden bij klinisch instellen en/of veranderen van medicatie en holding bieden tijdens een EMDR-traject.
Wanneer er specifieke afspraken zijn gemaakt over een Bed Op Recept (BOR) binnen het behandelaanbod met de ambulante behandelaar, kan je maximaal 72 uren gebruikmaken van een bed op de kliniek.
Je kan bij ons terecht met diverse diagnoses en psychische of psychiatrische problematiek. De meest voorkomende problematiek betreft angst- en stemmingsklachten, PTSS, persoonlijkheidsproblematiek en/of een autismespectrumstoornis. Je ambulante behandelaar van GGz Breburg kan je aanmelden voor behandeling bij het Centrum Veerkracht en Stabiliteit, door contact op te nemen met het centrum.
Voor aanvullende en meer gedetailleerde informatie voor cliënten en ambulante verwijzers verwijzen we naar de informatiefolder van Centrum Veerkracht en Stabiliteit.
Is er nog geen hulp? Neem dan contact op met je huisarts voor overleg over een behandeling. Daarnaast is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, want leven met iemand met psychiatrische problemen kan heel belastend zijn. GGz Breburg en onze dochteronderneming Indigo bieden cursussen aan voor familie en andere naasten, die je meer leren over de aandoening en hoe je ermee kunt omgaan. Ook gesprekken met lotgenoten kunnen steun geven. Op internet vind je veel informatie over (landelijke) steungroepen.
Veel psychiatrische aandoeningen zijn goed te behandelen. De behandeling is vaak intensief, maar daarna zijn de problemen grotendeels opgelost. Hoewel niet alles is te genezen, zijn wij ervan overtuigd dat je altijd kunt herstellen. Herstel is niet hetzelfde als genezing; het is een persoonlijk proces, waarin je probeert om ondanks de gevolgen van je aandoening het leven weer op te pakken. Door jouw eigen kracht aan te boren en je te richten op wat je nog wél kunt, verbetert de kwaliteit van je leven.
Heb je met spoed medische hulp nodig of is er sprake van (dreigend) geweld of (levens)gevaar? Bel dan meteen 112. Bij andere acute psychische problemen ga je eerst naar je huisarts, of (buiten kantooruren) de huisartsenpost. De hulpdiensten van 112 en de huisartsen kunnen de crisisdienst van GGz Breburg inschakelen.
Onze crisisdienst is 24 uur per dag bereikbaar en werkt intensief samen met de huisartsenpost, politie, ziekenhuizen en verslavingsinstelling Novadic Kentron. Onze medewerkers zorgen ervoor dat de situatie zo snel mogelijk stabiliseert.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.