Ons uitgangspunt is dat je zo snel mogelijk herstelt en weer verder kunt met je leven. Herstel is een persoonlijk proces waarin je probeert, ondanks de gevolgen van je aandoening, om het leven weer op te pakken. Herstellen is niet altijd hetzelfde als genezen. Het kan ook betekenen dat je minder last hebt van je klachten. Daarom richten we ons niet alleen op therapie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons in om jouw mogelijkheden zo veel mogelijk te versterken.
In overleg met je ambulante behandelaar bieden wij je tijdelijk intensieve behandeling en begeleiding, totdat je klachten verminderen, de contacten met je omgeving zijn hersteld en je weer voor jezelf kunt zorgen. Veelal ga je gewoon door met je ambulante behandeling.
Binnen het centrum bieden we verschillende modules aan, die je helpen op de weg naar herstel:
De module 'Basis en Herstel' kan de juiste keuze voor je zijn als er op dit moment bij jou sprake is van een relatief ernstige verstoring van je psychische gezondheid, waarbij je extra hulp nodig hebt om aan jouw herstel te werken. Deze module wordt dan ook enkel in combinatie met een klinische opname aangeboden. Deze module is alleen beschikbaar in ons centrum in Breda.
Als je veel last van psychische klachten hebt, is de module 'Eigen Kracht' het best passend voor jou. Het centrum biedt je een gestructureerde en veilige omgeving, waarin je samen met professionals werkt aan het herstel van jouw gezondheid. Ook oefen je hier hoe je weer voor jezelf kunt zorgen. Deze module richt zich op stabilisatie en de (medicamenteuze) behandeling van psychiatrische klachten en symptomen.
Als je wel over een stabiele basis beschikt, maar toch nog iets extra’s nodig hebt om verder te kunnen in je dagelijks leven, dan is de module 'Zinvol Vooruit' het best passend. Deze module richt zich vooral op het weer oppakken en vormgeven van jouw dagelijks leven. Te denken valt aan hoe je weer verbonden kunt raken met jouw naasten en hoe je je dag op een zinvolle wijze kunt invullen.
Als jij of je ambulante behandelaar vragen hebben over je diagnose dan kunnen wij daarbij helpen.
Als je met jouw ambulante behandelaar afspraken hebt gemaakt over een Bed-op-Recept, kun je maximaal 72 uren gebruik maken van een bed op de kliniek.
Je ambulante behandelaar van GGz Breburg kan je aanmelden voor behandeling bij het Centrum Veerkracht en Stabiliteit, door contact op te nemen met het centrum.
Is er nog geen hulp? Neem dan contact op met je huisarts voor overleg over een behandeling. Daarnaast is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, want leven met iemand met psychiatrische problemen kan heel belastend zijn. GGz Breburg en onze dochteronderneming Indigo bieden cursussen aan voor familie en andere naasten, die je meer leren over de aandoening en hoe je ermee kunt omgaan. Ook gesprekken met lotgenoten kunnen steun geven. Op internet vind je veel informatie over (landelijke) steungroepen.
Veel psychiatrische aandoeningen zijn goed te behandelen. De behandeling is vaak intensief, maar daarna zijn de problemen grotendeels opgelost. Hoewel niet alles is te genezen, zijn wij ervan overtuigd dat je altijd kunt herstellen. Herstel is niet hetzelfde als genezing; het is een persoonlijk proces, waarin je probeert om ondanks de gevolgen van je aandoening het leven weer op te pakken. Door jouw eigen kracht aan te boren en je te richten op wat je nog wél kunt, verbetert de kwaliteit van je leven.
Heb je met spoed medische hulp nodig of is er sprake van (dreigend) geweld of (levens)gevaar? Bel dan meteen 112. Bij andere acute psychische problemen ga je eerst naar je huisarts, of (buiten kantooruren) de huisartsenpost. De hulpdiensten van 112 en de huisartsen kunnen de crisisdienst van GGz Breburg inschakelen.
Onze crisisdienst is 24 uur per dag bereikbaar en werkt intensief samen met de huisartsenpost, politie, ziekenhuizen en verslavingsinstelling Novadic Kentron. Onze medewerkers zorgen ervoor dat de situatie zo snel mogelijk stabiliseert.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.