Vaak gaat het bij een dubbele diagnose om een combinatie van verslaving met schizofrenie, ontwikkelingsstoornissen (ADHD, ASS), affectieve stoornissen en/of persoonlijkheidsstoornissen (een verstandelijke beperking valt er niet onder). Uit de dubbele diagnose vloeien vaak ook andere problemen voort, bijvoorbeeld op het gebied van geld, huisvesting, overlast, gezondheid, relaties en werk/school.
Beluister hier de 'Binnen bij Breburg Podcast' over Dubbele Diagnose >
Als er een diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een behandelplan op. Hierin leggen we vast wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. Wij geloven sterk in samenwerking, daarom betrekken we ook je familie of dierbaren graag bij je behandeling – uiteraard op een manier die jij prettig vindt.
De behandeling van een dubbele diagnose is ingewikkeld: je pakt twee problemen aan die elkaar negatief beïnvloeden. Maar juist als je ze in samenhang aanpakt, wordt herstel mogelijk. We helpen je je leven anders in te richten, bouwen aan een netwerk van sterke relaties en stimuleren je om zelf de regie over je leven te nemen.
Als we denken dat je het aankunt, kun je thuis blijven wonen tijdens je behandeling. Je komt dan naar een van onze locaties voor behandeling en soms bezoeken onze behandelaren je ook thuis.
We nemen je op in onze kliniek als we verwachten dat een behandeling in je thuissituatie niet werkt. In de kliniek heb je een eigen kamer, er is 24 uur per dag toezicht. De eerste weken kun je niet naar buiten, daarna maken we samen nieuwe afspraken. Je neemt deel aan een uitgebreid dagprogramma met groepsactiviteiten en individuele behandeling. Een opname in de kliniek duurt maximaal zes maanden. Na de opname gaat je behandeling thuis verder, we bespreken dan opnieuw wat je wilt en nodig hebt.
Ook als je (nog) niet wilt afkicken en/of geen behandeling wilt, kunnen we toch iets voor je betekenen. Door regelmatig bij je langs te komen en je te helpen bij alledaagse dingen (zoals geldzaken of boodschappen) brengen we wat rust en stabiliteit in je leven. Deze vorm van zorg noemen we ACT . Het ACT-team werkt actief samen met andere maatschappelijke organisaties en geeft consultatie en advies aan hulpverleners, instanties of andere betrokkenen.
Heb je eerdere behandeling gehad voor je psychiatrische problemen en ook al voor je verslavingsproblemen en heeft dat niet of onvoldoende effect gehad? Kan het zijn dat de klachten elkaar in stand houden of zo vermengd zijn dat ze samen behandeld moeten worden? Overleg met je huisarts, of dat voor jou geldt. Het zou kunnen dat je dan wel geholpen kan worden bij het centrum dubbel diagnose. Je huisarts kan je dan verwijzen.
Ook als je in behandeling bent bij GGZ Breburg of Novadic Kentron kan blijken dat de klachten elkaar in stand houden of zo vermengd zijn dat ze samen behandeld moeten worden. Ook dan kan je aangemeld worden bij centrum Dubbele Diagnose. Soms blijf je dan bij je huidige behandelaar en doe je een deelbehandeling bij ons. Soms stap je helemaal over naar ons. Zodra we een verwijsbrief hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Bezoek de website van Centrum Dubbele Diagnose.
Mensen buiten ons verzorgingsgebied kunnen wij helaas geen behandeling geven. Ook een opname in de kliniek is niet mogelijk wanneer je buiten ons verzorgingsgebied woont.
Er zijn heel veel verschillende psychiatrische aandoeningen, met elk hun eigen kenmerken. Op onze website vind je onder ‘Psychische problemen’ een groot aantal beschrijvingen, die je een idee geven van waar je mee te maken kunt hebben. Maar alleen een specialist kan een diagnose stellen. Je huisarts kan beoordelen of je zorgen terecht zijn en je verwijzen naar GGz Breburg voor diagnose en behandeling.
Is er nog geen hulp? Neem dan contact op met je huisarts voor overleg over een behandeling. Daarnaast is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt, want leven met iemand met psychiatrische problemen kan heel belastend zijn. GGz Breburg en onze dochteronderneming Indigo bieden cursussen aan voor familie en andere naasten, die je meer leren over de aandoening en hoe je ermee kunt omgaan. Ook gesprekken met lotgenoten kunnen steun geven. Op internet vind je veel informatie over (landelijke) steungroepen.
Uit talloze onderzoeken blijkt dat contact met je naasten je opnameduur verkort en je herstel bevordert. Tijdens een crisis kunnen zij je bovendien helpen je wensen te verwoorden. We betrekken je familie liefst voortdurend bij je behandeling, maar als je dat fijner vindt, kan ook de door jou samengestelde steungroep deze plaats innemen. Hierin kunnen ook je vrienden, buurtgenoten, werkgever of andere professionals zitten. Als je familie of naasten zelf ondersteuning nodig hebben, worden zij in Tilburg in contact gebracht met een familie-ervaringsdeskundige of verwijzen we ze door naar Ypsilon en Indigo.
Veel psychiatrische aandoeningen zijn goed te behandelen. De behandeling is vaak intensief, maar daarna zijn de problemen grotendeels opgelost. Hoewel niet alles is te genezen, zijn wij ervan overtuigd dat je altijd kunt herstellen. Herstel is niet hetzelfde als genezing; het is een persoonlijk proces, waarin je probeert om ondanks de gevolgen van je aandoening het leven weer op te pakken. Door jouw eigen kracht aan te boren en je te richten op wat je nog wél kunt, verbetert de kwaliteit van je leven.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.