Iedereen kan te maken krijgen met een combinatie van lichamelijke en psychische klachten. Het kan daarbij gaan om zogenaamde ‘somatisch symptoomstoornis'. Hierbij kan het gaan om lichamelijke klachten die verklaard kunnen worden door een langdurige lichamelijke ziekte, in combinatie met aanwezige psychische problemen. Ook kan het zijn dat de lichamelijke klachten niet (voldoende) verklaard kunnen worden door een lichamelijke ziekte, waarbij tevens sprake is van een combinatie met psychische problemen. Het is dan nuttig om met een psycholoog te onderzoeken welke behandeling er kan worden ingezet en wat de invloed hiervan op het herstel is.
Mocht u ook dit soort klachten hebben, dan kan CLGG helpen met een behandeling op maat. Wij bieden u dan een hoopvol perspectief.
Het CLGG biedt poliklinische behandeling. Dit betekent dat u voor een afspraak naar onze locatie komt in Tilburg. De behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit 1 keer per week een poli-contact en eventueel een contact bij een psychosomatisch fysiotherapeut bij u in de buurt (psychosomatische fysiotherapie is een behandelvorm die zich richt op 'lichaam' en 'geest'). Daarnaast is het ook mogelijk dat u andere afspraken krijgt bij andere collega's uit ons team, bijvoorbeeld met onze psychiater en/of psychomotore therapeut of verpleegkundige.
In de behandeling krijgt u zorg die is toegespitst op uw specifieke behoeften. Dit wordt in overleg met u vastgesteld. Dit heet ook wel ‘matched care’. We beginnen in overleg met u en uw verwijzer met een behandeling en monitoren of dat resultaat heeft. Voldoet deze aanpak niet, dan passen we de behandeling aan, bijvoorbeeld door een andere therapievorm in te zetten.
Ons behandelteam bestaat uit psychiaters, somatische artsen, senior psychomotore therapeut, senior verpleegkundige GZ-psychologen, neuropsychologen en een somatisch specialist.
De zorg die wij u bieden is wetenschappelijk onderbouwd en op u afgestemd. Het centrum heeft eind 2014 het TOPGGz-keurmerk van de Stichting Topklinische GGz behaald. Bekijk hier onze pagina op de website van Stichting Topklinische GGz. Wat maakt onze werkwijze en zorg nog meer bijzonder? De voordelen voor u:
Het centrum heeft eind 2014 het TOPGGz-keurmerk van de Stichting Topklinische GGz behaald. Op 20 juni 2019 is het keurmerk weer voor 4 jaar verlengd. Bekijk hier onze pagina op de website van Stichting Topklinische GGz.
Het centrum maakt deel uit van het netwerk Lichamelijk Onverklaarde Klachten, van het Landelijk Kenniscentrum Lichaam en Geest opgericht door Trimbos-instituut en GGz Breburg, en van het Europese netwerk EURASMUS. Dit netwerk is gericht op wetenschappelijk onderzoek op het gebied van dit soort klachten.
Bekijk wie er werken bij ons centrum.
Om bij GGz Breburg in behandeling te komen, moet uw huisarts u naar ons verwijzen. Soms kan ook een behandelaar of medisch specialist dit doen. Als we uw aanmelding hebben ontvangen, nodigen we u uit voor een intakegesprek. U kunt bij ons ook terecht voor een tweede beoordeling (second opinion), dit gaat ook via uw huisarts, zie onderaan deze pagina bij 'veelgestelde vragen'.
Consultatie, advies voor verwijzers
Voor verwijzers zijn er verschillende consultatie- en adviesmogelijkheden, zie onderaan deze pagina bij 'veelgestelde vragen'.
Bij het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid (CLGG) kunnen de volgende cliënten terecht:
Bij dit centrum richten wij ons op volwassenen (leeftijd van 18 jaar en ouder).
CLGG biedt behandeling aan cliënten met een combinatie van lichamelijke en psychische klachten. Het kan daarbij gaan om lichamelijke, onvoldoende verklaarde klachten, of om lichamelijke klachten die wel verklaard kunnen worden, in combinatie met eveneens aanwezige psychische problematiek.
Voorbeelden van klachten zijn:
Naast psychische problematiek, zoals depressieve klachten of angstklachten:
Herkent u zich in één of meer van de hiervoor genoemde klachten en heeft u moeite om met deze klachten om te gaan? Of herkent u zich in bovenstaande klachten, maar is er geen adequate diagnose en/of behandeladvies gesteld? Heeft u behoefte aan een behandeling die zich richt op zowel de lichamelijke alsook de psychische aspecten? Dan kan het CLGG u wellicht helpen.
U kunt met uw huisarts of medisch specialist overleggen of zij u kunnen doorverwijzen naar het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid. Uw arts kan u met het aanmeldformulier bij het centrum aanmelden.
In de volgende gevallen kunnen wij u helaas niet helpen:
Deze voorwaarden gelden niet als u een advies wilt (consult) of een tweede beoordeling (second opinion).
Uw behandeling bestaat uit verschillende stappen, van onderzoek tot nazorg.
Uw behandeling wordt beëindigd als er geen sprake meer is van een hoog specialistische hulpvraag en/of als de klachten onvoldoende hersteld zijn. Na afloop van de behandeling kan het zijn dat u medicatie blijft gebruiken of nog therapie moet volgen. In dat geval wordt de behandeling overgenomen door een instelling in de gespecialiseerde of basis- GGz-zorg en/of door de huisarts.
Hierover krijgen u en uw verwijzer advies, zodat er passende nazorg kan worden ingezet.
Vragenlijsten – ROM-metingen
Om de aard en ernst van uw klachten goed in beeld te brengen, krijgt u toegang tot een beveiligde website waarin u vragen worden gesteld over uw klachten. U vult deze vragenlijsten in voor u op intakegesprek komt. Hierna zullen er elke drie maanden een selectie van deze vragenlijsten uitgezet worden om het verloop van de behandeling te monitoren. De uitkomsten hiervan worden met u besproken.
Het streven is om uw behandeling zo kort mogelijk te laten zijn, over het algemeen minimaal 6 maanden tot een jaar. Daarna wordt u terugverwezen naar uw huisarts, medisch specialist of behandelend psychiater met een goed nazorgadvies.
Op die manier wordt uw leven, of het verloop van andere behandelingen, zo kort mogelijk door onze behandeling onderbroken.
Als uit de onderzoeken blijkt dat u toch andere klachten heeft, dan kijken we samen met u naar andere mogelijkheden. Dat kan bijvoorbeeld verwijzing zijn naar een ander specialisme binnen GGz Breburg of verwijzing naar een andere instantie, die een beter passende behandeling kan geven. Samen met u doen we wat we kunnen, om u toch op weg te helpen naar passende hulp.
Voorafgaand aan de behandeling vindt er een intaketraject plaats, wat uit meerdere afspraken bestaat. Tijdens deze afspraken bespreken we met u de klachten waar u voor bent aangemeld. Wij proberen in deze gesprekken een zo compleet mogelijk beeld te krijgen, met als doel een advies op maat te kunnen bieden.
In dit eerste gesprek worden zowel de lichamelijke als psychische klachten uitgevraagd. Daarnaast wordt er o.a. gevraagd naar (eventuele) eerdere behandeltrajecten en uw huidige dagbesteding (werk, sociale contacten, hobby’s).
Vervolgens vindt er een psychiatrisch onderzoek plaats waarbij er nog verder op de klachten wordt ingegaan.
Psychodiagnostisch en neuropsychologisch onderzoek vindt plaats om de actuele lijdensdruk, persoonlijkheidskenmerken en het cognitief profiel in kaart te brengen.
U krijgt tevens een lichamelijk onderzoek door een arts. In dit onderzoek worden alle lichamelijke klachten en onderzoeken in het ziekenhuis uitgevraagd. Vervolgens zal er lichamelijk onderzoek plaatsvinden en wordt u gevraagd om bloed te prikken en urine in te leveren voor laboratoriumonderzoek.
Na de intake wordt u uitgenodigd voor het adviesgesprek. In dit gesprek informeren wij u uitgebreid wat de bevindingen uit de bovengenoemde onderzoeken zijn. Vervolgens wordt het advies dat is opgesteld door ons behandelteam aan u voorgelegd. Dit kan bestaan uit behandeling (binnen het CLGG of elders) of verder vervolgonderzoek om de problematiek nog beter in kaart te brengen. Vervolgens komen we samen met u tot een passend beleid. Uw verwijzer ontvangt van ons een brief met de resultaten van alle onderzoeken en het beleid vanuit het adviesgesprek.
Uw verwijzer kan u op de website via dit formulier aanmelden voor een second opinion. De procedure is gelijk aan het reguliere intaketraject, met als uitzondering dat tijdens het adviesgesprek een advies aan u en uw verwijzer wordt gegeven voor het uitvoeren van de behandeling ergens anders.
Indien u als verwijzer overweegt om uw cliënt naar het CLGG te verwijzen kunt u voor overleg en vragen contact opnemen met het aanmeldteam van CLGG: (088) 016 15 55.
Voor meer informatie: klik door naar de pagina voor verwijzers.
Het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid doet wetenschappelijk (promotie) onderzoek en werkt nauw samen met het Kenniscentrum Lichaam & Geest. Dit centrum is opgericht door het Trimbos-instituut en GGz Breburg. Doel van het kenniscentrum is om kennis over de samenhang tussen lichamelijke en psychische klachten te ontwikkelen en te verspreiden.
Bekijk de promoties, publicaties, nieuw gepland onderzoek en ander onderzoek waaraan vanuit het CLGG gewerkt wordt, op de website van Stichting Topklinische ggz. Op deze website vindt u ook een overzicht van de academische staf.
De academische staf bij het Topklinisch Centrum Lichaam, Geest en Gezondheid bestaat uit:
Hoogleraar: Wijo Kop
Specialisatie: Somatisch-symtoomstoornis, medische psychologie, SOLK.
Senior onderzoekers:
dr. Eric W. de Heer Specialisatie: pijnklachten bij psychopathologie, behandeling somatisch-symptoomstoornis
Contactgegevens: E.deHeer@ggzbreburg.nl
Boegbeelden
Jonna van Eck van der Sluijs vertelt over haar werk als psychiater, bekijk de korte video:
Naast de behandelingen die u hierboven op de site kunt lezen, biedt het TKCLGG ook vernieuwende behandelingen:
Doelgroep: Alle cliënten die in behandeling komen.
Methodiek: Volgens een systematische werkwijze wordt de cliënt een behandeling aangeboden en behandeling gegeven volgens het concept Shared Decision Making in samenhang met regelmatige monitoring van de behandeluitkomsten. Gedurende de behandeling wordt desgewenst het behandelplan aangepast.
Beoogde effecten: Verbetering van zowel de lichamelijke als de psychische klachten.
Doelgroep: Cliënten met gecombineerde lichamelijke klachten en (zeer) ernstige psychiatrische problemen.
Methodiek: Cliënten worden eenmalig gezien, doorgesproken met de consultvrager, en er wordt een advies gegeven. Dit advies wordt later enige malen geëvalueerd en bijgesteld. Beoogde effecten: De verwachting is dat de verwijzer zelf verder kan met de behandeling van zijn cliënt.
Uw behandelgegevens kunnen voor wetenschappelijk onderzoek gebruikt worden. Die gegevens worden altijd anoniem verwerkt; uw persoonlijke gegevens zijn daardoor veilig bij het TKCLGG en worden niet zonder uw toestemming gedeeld met derden. Er wordt altijd toestemming aan u gevraagd om uw gegevens voor wetenschappelijk onderzoek te gebruiken.
Als u zorg ontvangt van GGz Breburg, betaalt uw zorgverzekeraar, het Zorgkantoor of uw gemeente de kosten hiervan. In sommige gevallen betaalt u zelf ook een gedeelte, in de vorm van een eigen risico of een eigen bijdrage.
Op de pagina Hoeveel betaal ik voor mijn zorg? kunt u meer informatie terugvinden.
Financiële hulp
Gemeentes bieden vaak financiële hulp aan mensen met een laag inkomen (minimavoorzieningen of bijzondere bijstand). Als u (zorg)kosten moet maken die u niet zelf kunt betalen, komt u hier misschien voor in aanmerking. Vraag naar de voorwaarden bij uw gemeente.
Wilt u ons een compliment geven, of vindt u dat we iets beter hadden moeten doen? In beide gevallen horen we dat graag. Uw ervaringen helpen ons om onze zorg en service te verbeteren. Lees hier meer.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.