Structuur in je week en een zinvolle besteding van je tijd zijn voor ieder mens belangrijk, maar voor een goed herstel zijn ze essentieel. Werken & Leren ondersteunt je bij het vinden (of voortzetten) van je werk, opleiding of een andere vorm van dagbesteding.
In deze folder vind je meer informatie over Werken & Leren.
Na aanmelding bij Werken & Leren word je gekoppeld aan een coach. Samen met deze coach ga je op zoek naar de best passende daginvulling. De vaak complexe doelen worden samen met jou vertaald naar kleine, haalbare stapjes. Oftewel van ‘te groot’ naar ‘klein genoeg’. Deze doelen worden vastgelegd in het trajectplan. Dit plan is de leidraad voor de begeleiding. Onze medewerkers werken vanuit de herstel ondersteunende zorg visie.
Wij bieden diverse activiteiten aan met als doel je zelfredzaamheid te vergroten zodat je beter kunt participeren in de maatschappij. Je kunt hierbij denken aan projecten in de horeca, groenvoorziening, administratie, etc. maar ook creatieve, sportieve en muzikale activiteiten. Deze activiteiten worden zowel bij de GGz-locaties als bij externe partijen aangeboden. We zoeken in overleg met jou ook naar kansen in je woonwijk, bijvoorbeeld bij buurthuizen, sociaal werkbedrijven, zorgboerderijen of sportscholen. Klik op de link om naar het aanbod van de desbetreffende locatie te gaan: Etten-Leur, Dongen, Oosterhout, Breda, Tilburg.
In deze folder vind je meer informatie over dagbesteding.
Psychiatrische problemen hebben vaak invloed op je functioneren op school of op je werk. Met arbeidstraining zoeken we naar mogelijkheden om je werk of opleiding toch te blijven doen, óf weer op te pakken, óf iets nieuws te beginnen dat beter bij je mogelijkheden past. We zoeken met je mee naar betaald werk, een werkervaringsplaats, vrijwilligerswerk, een leertraject of opleiding. Onze arbeidscoaches helpen je bij het maken van keuzes, zoeken mee naar kansen en begeleiden je indien nodig ook op school of je werkplek. Werken & Leren is een erkende Jobcoach-organisatie. Er wordt gewerkt met verschillende methodieken. Je kunt hierbij denken aan Jobcoaching en Individuele Plaatsing en Steun (IPS).
Werken & Leren is onderdeel van GGz Breburg en heeft jarenlange ervaring op het grensvlak van psychiatrie, psychische kwetsbaarheid en dagbesteding/arbeid. Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van sociale activering en arbeidsbegeleiding.
Binnen Werken & Leren werken we met participatiecoaches (activiteitenbegeleiders), leer-werkcoaches en studie- en arbeidscoaches.
In deze folder vind je meer informatie over studie- en arbeidscoach.
Als je bij ons in begeleiding komt, zetten we ons volledig in voor jouw herstel. Datzelfde verwachten we van jou. We gaan ervan uit dat je jouw herstel de hoogste prioriteit geeft en dat je zelf de regie neemt. Je stelt je eigen doelen en komt afspraken na.
Afhankelijk van wat je bij ons zou willen doen, moet een passende financieringsvorm gevonden worden. Bijvoorbeeld financiering vanuit de gemeente, de zorgverzekeraar of het UWV. We bespreken dat uitgebreid met jou tijdens het kennismakingsgesprek. We ondersteunen je bij het regelen van een financiering.
Tel: (088) 016 58 00
Veel mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen lange tijd niet werken, omdat dit voor teveel onrust en spanning zorgt. Uit onderzoek blijkt echter dat passend werk (in welke vorm dan ook) heel goed is voor je. Het brengt structuur in je week, vergroot je eigenwaarde, geeft voldoening en het brengt je in contact met anderen. Daarom gaan we graag met jou op zoek naar kansen – zodra je er klaar voor bent en binnen de ambities en beperkingen die je hebt. Onze medewerkers van Werken & Leren zijn gespecialiseerd in het vinden van uitgebalanceerde oplossingen. Misschien niet (meteen) betaald, maar er is altijd iets mogelijk.
Dat hangt af van wie jouw begeleiding betaalt. Soms moet je een eigen bijdrage betalen. Onze inzet (en jouw bijdrage) is altijd tijdelijk: we begeleiden je naar een situatie die je weer zelf aankunt. Lees hier meer.
Als je te kampen hebt (gehad) met psychische klachten heeft dat vaak effect op je functioneren in jouw baan/functie. Als je in dienst bent bij een werkgever is het gezond voor je herstel om heldere afspraken te maken met je leidinggevende, P&O en de bedrijfsarts over je re-integratie. Een (te) hoge werkbelasting kan een disbalans in werk betekenen, wat niet bijdraagt aan herstel, net als (te) lang thuiszitten
Als je niet lekker in je vel zit, vind je het mogelijk lastig om de juiste afspraken te maken met je werkgever. Wij ondersteunen je zodat je kunt werken aan je gezondheid en de juiste keuzes maakt in je huidige baan. Zodat je zo snel mogelijk weer goed kunt functioneren op je werk. Je kunt daarbij ondersteuning krijgen van een leerwerkcoach die verbonden is aan GGz Breburg en kennis van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft en deze vertaalt naar jouw werksituatie. Onze gekwalificeerde leerwerkcoach begeleidt je gericht en gaat uit van jouw talenten.
Wanneer je als werkzoekende nog niet klaar bent om de arbeidsmarkt weer te veroveren kan UWV een “Werkfit Maken” traject inzetten. In dit traject wordt samen met je persoonlijke coach onderzocht wat nodig is om weer aan de arbeidsmarkt te kunnen deelnemen en hoe dit bereikt kan worden. Het doel is om aan het einde van dit traject geen belemmeringen meer te ervaren die hinderen om aan het werk te gaan.
In samenspraak met UWV kan de leerwerkcoach dit traject ondersteunen.
UWV vindt het belangrijk om meer mensen met een ernstige psychische aandoening te ondersteunen in hun zoektocht naar werk. Deze mensen worden al enkele jaren met succes intensief naar werk begeleid via de methode Individuele Plaatsing en Steun (IPS). IPS ondersteunt ze bij het vinden en behouden van betaald werk. Een betaalde baan draagt bij aan het herstel van mensen uit deze doelgroep, die vaak een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt.
IPS heeft de volgende kenmerken:
Een IPS-traject bestaat uit een combinatie van zorg, re-integratie- en jobcoachactiviteiten.
GGZ-instellingen kunnen bij UWV een verzoek indienen om gesubsidieerde IPS-trajecten te mogen uitvoeren.
Wanneer je als werkzoekende klaar bent om de arbeidsmarkt weer te betreden, maar hier ondersteuning bij nodig hebt, kan UWV een “Naar Werk” traject inzetten. In dit traject leer je van je persoonlijke coach waar de juiste vacatures te vinden zijn, hoe je je persoonlijk netwerk in kunt zetten op zoek naar passende vacatures en hoe je adequaat op de gevonden vacatures kunt solliciteren. Naast je eigen inspanningen en die van je coach, zullen ook onze arbeidsmarktspecialisten zich voor jou inzetten.
Wanneer blijkt dat reguliere vacatures niet passend zijn, kan een werkgever gezocht worden die openstaat voor het creëren van een specifieke functie/werkplek, passend bij jouw specifieke beperkingen of jouw belastbaarheidspatroon We gaan hierbij uit van je mogelijkheden, rekening houdend met de beperkingen die er ook kunnen zijn.
Wij hebben al vele werkzoekenden begeleid naar hun nieuwe werkgever. Sluit jij je bij hen aan?
UWV biedt “Naar Werk” trajecten aan voor mensen met een Wajong- , WGA- of ZW-uitkering. Aanmelding voor dit traject kan via je UWV-contactpersoon.
In samenspraak met UWV kan de leerwerkcoach dit traject ondersteunen.
De duur en frequentie van het traject liggen niet vast, ze zijn afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden en de financiering waar we mee van doen hebben.
Een passende baan of studie (in welke vorm dan ook) behoort tot de resultaten. Ook het vinden van vrijwilligers werk kan je herstelproces een enorme impuls geven. Het houdt je op een gezonde manier bezig, brengt structuur in de dag en het geeft je een goed gevoel over jezelf. Daarnaast ontmoet je vaak nieuwe mensen. Om teleurstelling te voorkomen is het wel belangrijk dat je goed bewaakt welke mate van inspanning bij je past.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.