ACT is een behandeling voor mensen die grote problemen hebben in hun leven, zeer ernstig verslaafd zijn en een zware psychiatrische aandoening hebben, maar alle zorg mijden.
ACT staat voor Assertive Community Treatment. Het betekent dat onze teams actief op mensen afstappen om ze te helpen: thuis, in een woonvoorziening, op straat of bij de opvang. Meestal hebben ze een psychiatrische problemen en een verslaving. dit noemen we een dubbele diagnose. Door je heel regelmatig op te zoeken zónder druk op je te leggen, bouwen we een band op. Ons doel is verslechtering van de situatie te voorkomen, hem te stabiliseren, of waar mogelijk te verbeteren. Het ACT-team geeft nooit iemand op
GGz Breburg loopt voorop in het behandelen van complexe psychiatrische problemen. We werken volgens breed gedragen richtlijnen, die hun effect in de praktijk hebben bewezen. Maar specialistische behandeling is altijd maatwerk. Hoe jouw behandeling eruit ziet, hangt af van de ernst van je problemen, je omgeving, eventuele eerdere behandelingen en jouw eigen kracht. Op basis daarvan stellen we (een combinatie van) behandelvorm(en) voor; ACT kan hier onderdeel van zijn. Samen zorgen we ervoor dat je je leven zo goed mogelijk de baas blijft.
Het effect van ACT is bewezen: ACT is succesvol waar andere methoden dat niet zijn. Met succesvol bedoelen we in dit geval meestal dat de situatie stabiliseert, afkicken of volledig herstellen is vaak niet haalbaar.
Het doel van ACT is om rust te brengen en je situatie te stabiliseren. We gaan een intensief contact met je aan, gevraagd of ongevraagd, maar zonder druk op je te leggen. Verschillende professionals uit het ACT-team helpen je met alles wat stress kan veroorzaken en daardoor je problemen kan verergeren. We ondersteunen vooral bij alledaagse dingen, zoals het betalen van je rekeningen, boodschappen, of een bezoek aan de tandarts. Het beëindigen van je verslaving móet niet, het behandelen van je psychiatrische problemen evenmin (meestal gaat het om schizofrenie, bipolaire stoornissen, depressieve stoornissen of persoonlijkheidsproblematiek).
Omdat het ACT-team weinig cliënten onder zijn hoede heeft, kan het snel reageren op veranderingen in je situatie. Het team bespreekt elke dag alle cliënten en bepaalt meteen welke acties er nodig zijn. Hoe vaak er contact met jou is, hangt dus af van hoe het die dag met je gaat.
Er is ook een forensisch ACT-team, speciaal voor mensen die door hun problemen met justitie in aanraking komen of dreigen te komen. Zij krijgen langdurig intensieve, beveiligde, praktische zorg in hun eigen omgeving. Het doel is arrestaties en detentie zoveel mogelijk te voorkomen.
ACT kan jaren duren, alles hangt af van jouw wensen en mogelijkheden. Het team staat je bij zolang het nodig is; we geven nooit iemand op.
Je kunt alleen worden aangemeld voor ACT door je behandelaar bij Novadic-Kentron of GGz Breburg; je huisarts moet je dus eerst doorverwijzen naar een van deze twee. Alleen als je al eerder een (gecombineerde) behandeling binnen de psychiatrie en/of verslavingszorg hebt gehad, zonder het gewenste resultaat, kun je terecht bij het centrum Dubbele Diagnose. Behandelaren van andere GGZ- en verslavingszorginstellingen kunnen je ook verwijzen, mits je woont in het verzorgingsgebied Tilburg/Breda. Als je je ernstig zorgen maakt over iemand, kun je ook direct Bemoeizorg inschakelen. Ook Bemoeizorg kan een cliënt verwijzen naar het ACT-team.
Als u zorg ontvangt van GGz Breburg, betaalt uw zorgverzekeraar, het Zorgkantoor of uw gemeente de kosten hiervan. In sommige gevallen betaalt u zelf ook een gedeelte, in de vorm van een eigen risico of een eigen bijdrage.
Op de pagina Hoeveel betaal ik voor mijn zorg? kunt u meer informatie terugvinden.
Financiële hulp
Gemeentes bieden vaak financiële hulp aan mensen met een laag inkomen (minimavoorzieningen of bijzondere bijstand). Als u (zorg)kosten moet maken die u niet zelf kunt betalen, komt u hier misschien voor in aanmerking. Vraag naar de voorwaarden bij uw gemeente.
Bij GGz Breburg bieden we je de meest actuele, bewezen effectieve behandelingen aan. Door jouw herstelproces voortdurend te volgen, weten we snel wat werkt voor jou en kunnen wij onze behandelingen blijven verbeteren. Daarom vragen we je tijdens je behandeling regelmatig om vragenlijsten in te vullen.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.