Als het tijdelijk zo slecht met je gaat dat je niet meer zelfstandig kunt functioneren, dan zetten we crisisinterventie in om je situatie te stabiliseren.
We spreken van een psychiatrische crisis als je de controle verliest over je gedachten en gedrag; als je dingen waarneemt die anderen niet ervaren en/of als je een gevaar vormt voor jezelf of een ander. Als je met spoed hulp nodig hebt en je vaste behandelaren niet beschikbaar zijn, dan komt de crisisdienst van GGz Breburg je helpen. Het is hun taak om je situatie zo snel mogelijk te stabiliseren, zodat je rust krijgt en aan je herstel kunt gaan werken.
GGz Breburg loopt voorop in het behandelen van complexe psychiatrische problemen. We werken volgens breed gedragen richtlijnen, die hun effect in de praktijk hebben bewezen. Maar specialistische behandeling is altijd maatwerk. Hoe jouw behandeling eruit ziet, hangt af van de ernst van je problemen, je omgeving, eventuele eerdere behandelingen en jouw eigen kracht. Op basis daarvan stellen we (een combinatie van) behandelvorm(en) voor; soms kan een crisisinterventie nodig zijn. Als je situatie weer stabiel is en je akkoord gaat met je behandelplan, kan je herstel beginnen. Samen zorgen we ervoor dat je je leven zo snel mogelijk weer de baas bent.
Crisisinterventie zorgt ervoor dat de situatie weer veilig en stabiel wordt, zodat jij rust krijgt en kunt beginnen aan je herstel.
Als je bij ons in behandeling komt, zetten we ons volledig in voor jouw herstel. Datzelfde verwachten we van jou. We gaan er vanuit dat je jouw herstel de hoogste prioriteit geeft en dat je zelf de regie neemt. Je stelt je eigen doelen, komt afspraken na, vult regelmatig vragenlijsten in om de voortgang te meten en betrekt waar mogelijk je familie/naasten bij je herstel. Ook neem je zelf het voortouw in het zoeken naar oplossingen voor andere dingen die invloed hebben op je herstel, zoals financiën, wonen, werk en lichamelijke gezondheid.
Een psychiatrische crisis kan heel beangstigend zijn, daarom doen we er alles aan om hem voorkomen. Onze behandelteams zijn gespecialiseerd in het inschatten van risico’s en het voorkomen van verslechtering van je situatie. Ze kunnen hun zorg ook opschalen als ze merken dat je tijdelijk meer aandacht nodig hebt.
Als je situatie ondanks alle inspanningen toch verslechtert en je met spoed zorg nodig hebt, dan staan onze crisisdiensten in Tilburg en Breda klaar. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar en werken intensief samen met 112, de huisartsenpost, politie, de PAAZ-afdeling in het ziekenhuis en verslavingsinstelling Novadic Kentron. Ze zijn altijd beschikbaar voor overleg en komen direct in actie als het nodig is.
Het doel van crisisinterventie is je situatie te stabiliseren, zodat je rust krijgt en het weer veilig is. Je behandeling is afhankelijk van wat jij wilt en nodig hebt, vaak krijg je in het begin medicijnen. Daarnaast kunnen we je thuis extra intensieve behandeling geven, bijvoorbeeld vanuit het ART, FAST, FACT- of VIP-team, of in de vorm van IHT of PIT. Soms is verplichte zorg nodig, dan wordt er zorg verleend vanuit de Wet verplichte ggz. Als je even niet thuis kunt wonen, nemen we je voor een korte periode op in een van onze High & intensive Care units (HIC). De prettige omgeving en de respectvolle zorg in de HIC zorgen ervoor dat je jouw crisis zo snel mogelijk te boven komt.
Crisispreventie
Als je weer stabiel bent maar weet dat je crisisgevoelig bent, dan kun je samen met het team aan crisispreventie werken. We kunnen samen met jou een crisissignaleringsplan maken, waarin je schrijft wat bij jou de eerste signalen zijn, zodat anderen op tijd kunnen ingrijpen om erger te voorkomen. In het plan geef je ook aan wat jij wilt dat er in zo’n situatie gebeurt, en wat anderen kunnen doen om je te helpen. Hierdoor krijg je samen met het behandelteam en naasten meer grip op het verloop van een crisis. Je kunt er daarnaast voor kiezen om een crisiskaart bij je te dragen. Dit is een uitvouwbaar kaartje waarop je aangeeft wat er moet gebeuren als je in een crisis belandt.
Crisisinterventie is een snelle manier van ingrijpen om je situatie te stabiliseren. Hoe lang dat duurt, hangt af van de ernst van je crisis en het effect van onze interventie.
Heb je met spoed medische hulp nodig of is er sprake van (dreigend) geweld of (levens)gevaar? Bel dan meteen 112. Bij andere acute psychische problemen ga je eerst naar je huisarts, of (buiten kantooruren) de huisartsenpost. De hulpdiensten van 112 en de huisartsen kunnen de crisisdienst van GGz Breburg inschakelen. Onze crisisdienst is 24 uur per dag bereikbaar.
Als u zorg ontvangt van GGz Breburg, betaalt uw zorgverzekeraar, het Zorgkantoor of uw gemeente de kosten hiervan. In sommige gevallen betaalt u zelf ook een gedeelte, in de vorm van een eigen risico of een eigen bijdrage.
Op de pagina Hoeveel betaal ik voor mijn zorg? kunt u meer informatie terugvinden.
Financiële hulp
Gemeentes bieden vaak financiële hulp aan mensen met een laag inkomen (minimavoorzieningen of bijzondere bijstand). Als u (zorg)kosten moet maken die u niet zelf kunt betalen, komt u hier misschien voor in aanmerking. Vraag naar de voorwaarden bij uw gemeente.
Bij GGz Breburg bieden we je de meest actuele, bewezen effectieve behandelingen aan. Door jouw herstelproces voortdurend te volgen, weten we snel wat werkt voor jou en kunnen wij onze behandelingen blijven verbeteren. Daarom vragen we je tijdens je behandeling regelmatig om vragenlijsten in te vullen.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.