Een crisiskaart is een uitvouwbaar kaartje waarop je aangeeft wat er moet gebeuren als je in een psychiatrische crisis belandt.
De crisiskaart is ontwikkeld voor mensen die door een psychiatrische kwetsbaarheid in een crisis kunnen belanden, en dan misschien niet meer goed duidelijk kunnen maken wat ze nodig hebben. Op de crisiskaart schrijf je hoe anderen de eerste signalen van een crisis bij jou kunnen herkennen en wat je wensen in zo’n situatie zijn. Omdat je de kaart altijd bij je draagt, kun je hem in geval van nood aan anderen laten zien, zodat je zeker weet dat je de gewenste hulp krijgt. Veel hulpverleners zullen er ook zelf naar vragen.
De crisiskaart is er voor iedereen die ooit een crisis heeft meegemaakt of bang is er (weer) een mee te maken. Door van tevoren na te denken over je wensen en hier duidelijke afspraken over te maken met anderen, weet je waar je op kunt rekenen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen die je wel óf pertinent niet wilt, familieleden die je graag bij je hebt, of wie er voor je huisdieren zorgt. Al deze informatie zet je met hulp van een crisiskaartconsulent op je crisiskaart. Deze speciaal opgeleide ervaringsdeskundige kan bij je thuis op bezoek komen en is onafhankelijk van de hulpverlening. Jouw verhaal en jouw wensen staan centraal; voordat je ze vastlegt op de crisiskaart, maak je hierover goede afspraken met anderen. Het is de bedoeling dat je de crisiskaart altijd bij je draagt, zodat je hem direct kunt laten zien als het nodig is. Hulpverleners en hulpdiensten vragen altijd of je een crisiskaart hebt.
De crisiskaart zorgt ervoor dat je vooraf nadenkt over hoe een crisis zich bij jou ontwikkelt en wie jou kan helpen in zo’n geval. De gesprekken die je hierover voert, geven jou én je familie/naasten een gevoel van rust en vertrouwen. Veel mensen durven met de kaart op zak meer te ondernemen, want ze weten dat er gehoor wordt gegeven aan hun wensen als het nodig is. De crisiskaart voorkomt een traumatische ervaring door een verkeerde aanpak en versnelt daarmee het herstel, maar heeft ook een preventief karakter: omdat je hebt benoemd wat de eerste signalen van een crisis zijn, worden ze eerder opgepikt en krijg je sneller de juiste hulp.
Meer informatie: www.crisiskaart.nl of FAMEUS.
Je hebt geen verwijzing nodig voor het maken van een crisiskaart. Neem contact op met FAMEUS voor een vrijblijvend gesprek met een crisiskaartconsulent.
Meer informatie kijk je op de website van Fameus
De crisiskaart en alle gesprekken met de consulent zijn gratis.
Heb je met spoed medische hulp nodig of is er sprake van (dreigend) geweld of (levens)gevaar? Bel dan meteen 112. Bij andere acute psychische problemen ga je eerst naar je huisarts, of (buiten kantooruren) de huisartsenpost. De hulpdiensten van 112 en de huisartsen kunnen de crisisdienst van GGz Breburg inschakelen. Onze crisisdienst is 24 uur per dag bereikbaar.
Heb je met spoed medische hulp nodig of is er sprake van (dreigend) geweld of (levens)gevaar? Bel dan meteen 112. Bij andere acute psychische problemen ga je eerst naar je huisarts, of (buiten kantooruren) de huisartsenpost. De hulpdiensten van 112 en de huisartsen kunnen de crisisdienst van GGz Breburg inschakelen.
Onze crisisdienst is 24 uur per dag bereikbaar en werkt intensief samen met de huisartsenpost, politie, ziekenhuizen en verslavingsinstelling Novadic Kentron. Onze medewerkers zorgen ervoor dat de situatie zo snel mogelijk stabiliseert.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.