Crisiskaart

Een crisiskaart is een uitvouwbaar kaartje waarop je aangeeft wat er moet gebeuren als je in een psychiatrische crisis belandt.

Man leest folder GGz Breburg achter tafel

Wat is een crisiskaart?

De crisiskaart is ontwikkeld voor mensen die door een psychiatrische kwetsbaarheid in een crisis kunnen belanden, en dan misschien niet meer goed duidelijk kunnen maken wat ze nodig hebben.

Op de crisiskaart schrijf je hoe anderen de eerste signalen van een crisis bij jou kunnen herkennen en wat je wensen in zo’n situatie zijn. Omdat je de kaart altijd bij je draagt, kun je hem in geval van nood aan anderen laten zien, zodat je zeker weet dat je de gewenste hulp krijgt. Veel hulpverleners zullen er ook zelf naar vragen.

Type
Preventief, 1-op-1
Leeftijd
18 jaar en ouder
Behandelingsduur
Een dag, Meerdere weken
Frequentie
Eenmalig, Eens per week, Meerdere keren per maand
Betalende partij
Anders
Soort GGZ
Mentaal Gezondheidscentrum

Hoe werkt de crisiskaart?

De crisiskaart is er voor iedereen die ooit een crisis heeft meegemaakt of bang is er (weer) een mee te maken. Door van tevoren na te denken over je wensen en hier duidelijke afspraken over te maken met anderen, weet je waar je op kunt rekenen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen die je wel óf pertinent niet wilt, familieleden die je graag bij je hebt, of wie er voor je huisdieren zorgt.

Al deze informatie zet je met hulp van een crisiskaartconsulent op je crisiskaart. Deze speciaal opgeleide ervaringsdeskundige kan bij je thuis op bezoek komen en is onafhankelijk van de hulpverlening. Jouw verhaal en jouw wensen staan centraal; voordat je ze vastlegt op de crisiskaart, maak je hierover goede afspraken met anderen.

Het is de bedoeling dat je de crisiskaart altijd bij je draagt, zodat je hem direct kunt laten zien als het nodig is. Hulpverleners en hulpdiensten vragen altijd of je een crisiskaart hebt.

Ontvangst bij GGz informatiebalie
Ontvangst bij GGz informatiebalie
Ontvangst bij GGz informatiebalie
Ontvangst bij GGz informatiebalie
Ontvangst bij GGz informatiebalie

Fameus

Wat staat er op de crisiskaart?

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.