Dialectische gedragstherapie

Dialectische gedragstherapie helpt mensen met ernstige borderline en zelfdestructief of suïcidaal gedrag om dit beter onder controle te krijgen.

Drie vrouwen voeren gesprek in vergadersetting

Wat is dialectische gedragstherapie?

Dialectische gedragstherapie (DGT) helpt mensen met ernstige borderline en zelfdestructief of suïcidaal gedrag om dit beter onder controle te krijgen. In dialectische gedragstherapie leer je weer de baas te worden over je gedachten, emoties en gedrag.

Je ontdekt dat er meerdere manieren zijn om een situatie te bekijken en leert open te staan voor andere ideeën en dromen dan degene waar jij aan vasthoudt. Ook leer je positieve én negatieve gedachten en gevoelens te verdragen, zonder er meteen naar te handelen.

De behandeling is gebaseerd op drie principes:

  1. Cognitieve gedragstherapie: door te praten over gedrag dat je wilt veranderen en na te gaan welke gedachten en gevoelens er op zo’n moment door je heen gaan, ontdek je welke patronen je hebt ontwikkeld.

  2. Zen: acceptatie en validatie van jezelf en van lastige situaties is belangrijk om er op een ontspannen manier mee om te gaan.

  3. Dialectiek: deze manier van redeneren helpt je om in te zien dat zelfs tegengestelde (= dialectische) overtuigingen allebei waar kunnen zijn

Type
1-op-1, E-Health, Groep
Leeftijd
12-18 jaar, 18 jaar en ouder
Behandelingsduur
Meerdere maanden, Half jaar, Een jaar
Frequentie
Eens per week, Meerdere keren per week
Betalende partij
Zorgverzekering
Soort GGZ
Expertiseteam

Hoe werkt dialectische gedragstherapie?

In dialectische gedragstherapie ontwikkel je vaardigheden die je helpen om met heftig oplopende emoties om te gaan. De behandeling bestaat uit:

  • Vaardigheidstraining in een groep (6-8 personen). Je leert vaardigheden aan en oefent met nieuw gedrag. Je krijgt ook opdrachten mee naar huis, die tijdens de training worden besproken

  • Individuele gesprekken met een behandelaar. Hierin staat de vertaling van de aangeleerde vaardigheden naar je dagelijks leven centraal. Op dagboekkaarten houd je bij welke vaardigheden je hebt toegepast en met welk resultaat

  • Gezins- of systeemgesprekken (indien mogelijk), zodat je omgeving kan bijdragen aan je herstel

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.