Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT)

Dynamische interpersoonlijke therapie helpt je om onbewuste, pijnlijke ervaringen uit je verleden los te laten, zodat ze je niet meer negatief beïnvloeden.

2 vrouwen in gesprek. 1 voorkant. 1 achterkant

Wat is dynamische interpersoonlijke therapie (DIT)?

Dynamische interpersoonlijke therapie is bedoeld om mensen met emotionele en relationele problemen te helpen. In dynamische interpersoonlijke therapie ga je op zoek naar pijnlijke gevoelens en ervaringen uit je verleden die je hebt weggestopt, maar die onbewust nog een grote invloed op je hebben. Door deze afgeweerde gevoelens onder ogen te zien en te begrijpen hoe ze je leven nu beïnvloeden, kun je ze leren loslaten en ander gedrag aanleren.

Type
1-op-1, Groep
Leeftijd
18 jaar en ouder
Behandelingsduur
Half jaar, Een jaar, Langer dan een jaar
Frequentie
Eens per week
Betalende partij
Zorgverzekering
Soort GGZ
Expertiseteam

Hoe werkt dynamische interpersoonlijke therapie?

Dynamische interpersoonlijke therapie is een vorm van psychotherapie die bestaat uit individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten, die worden begeleid door 2 therapeuten. De behandeling is gebaseerd op de overtuiging dat mensen ervaringen die té pijnlijk zijn, wegstoppen om zichzelf tegen het verdriet te beschermen. Maar als je deze gevoelens negeert, kun je ze niet verwerken. De oude pijn blijft dan onbewust een rol spelen in je leven. Met DIT leer je moeilijke ervaringen uit het verleden te onderkennen en achter je te laten, zodat ze je leven en de relaties met anderen niet meer negatief beïnvloeden.

Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) bestaat uit drie fases:

  1. Eerst onderzoek je hoe je je als jong kind hebt gehecht aan je ouders/verzorgers. Deze band is heel bepalend voor de relaties die je daarna aangaat: pijn die je in de ouder-kind relatie hebt opgelopen (denk aan verlies, verlating of afwijzing) probeer je te voorkomen of vermijden in de relaties die later volgen. Als je ontdekt wat de link is tussen je ervaringen uit het verleden en de gevolgen daarvan in het nu, dan wordt dat de focus van je behandeling

  2. Vervolgens analyseer je je huidige relatiepatronen en leg je ze naast je doelen. We staan stil bij je gevoelens en leren je om helder en realistisch te kijken naar je eigen beleving en die van anderen. Zo werk je aan gezondere en meer bevredigende contacten met anderen

  3. In de laatste fase werken we toe naar het beëindigen van de therapie. Soms keren oude patronen of problemen in deze fase weer even terug. Dat is niet erg, want je weet nu waar ze vandaan komen en kunt bewust andere keuzes maken

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.