In veel gevallen kunnen medicijnen helpen om je psychiatrische klachten te verminderen, of het effect van een andere behandeling te versterken.
We spreken van farmacotherapie als je medicatie gaat slikken. Dit gebeurt bijna altijd in combinatie met een andere vorm van behandeling.
GGz Breburg loopt voorop in het behandelen van complexe psychiatrische problemen. We werken volgens breed gedragen richtlijnen, die hun effect in de praktijk hebben bewezen. Maar specialistische behandeling is altijd maatwerk. Hoe jouw behandeling eruit ziet, hangt af van de ernst van je problemen, je omgeving, eventuele eerdere behandelingen en jouw eigen kracht. Op basis daarvan stellen we (een combinatie van) behandelvorm(en) voor; medicijnen kunnen hier onderdeel van zijn. Als je akkoord gaat met je behandelplan, kan je herstel beginnen. Samen zorgen we ervoor dat je je leven zo snel mogelijk weer de baas bent.
Het effect van psychofarmaca is niet altijd meteen merkbaar. Het kan even duren voordat we hebben ontdekt welk medicijn voor jou het beste werkt en in welke dosering en combinatie. Hoe gedisciplineerder je bent in het slikken van de medicatie en hoe opener je bent over je ervaringen, des te sneller bereiken we resultaat en kunnen we gaan afbouwen of stoppen met de medicijnen.
Als je bij ons in behandeling komt, zetten we ons volledig in voor jouw herstel. Datzelfde verwachten we van jou. We gaan er vanuit dat je jouw herstel de hoogste prioriteit geeft en dat je zelf de regie neemt. Je stelt je eigen doelen, komt afspraken na, bent trouw in het nemen van je medicijnen, vult regelmatig vragenlijsten in om de voortgang te meten en betrekt waar mogelijk je familie/naasten bij je herstel. Ook neem je zelf het voortouw in het zoeken naar oplossingen voor andere dingen die invloed hebben op je herstel, zoals financiën, wonen, werk en lichamelijke gezondheid.
(Combinaties van) medicijnen kunnen ongewenste bijwerkingen hebben, hier moeten we samen alert op zijn. Hoe sneller en duidelijker je aangeeft waar je last van hebt, hoe beter we er iets aan kunnen doen. We kunnen je medicatie dan bijstellen of aanpassen, zodat we betere resultaten boeken.
Meestal schrijft een psychiater of een huisarts je psychofarmaca voor; zo noemen we medicijnen tegen psychische problemen. Onder supervisie mogen ook een arts-assistent of verpleegkundig specialist dit doen. Zij stemmen de medicatie die zij voorschrijven altijd op elkaar af. Op grond van jouw ervaringen met (een bepaalde combinatie van) medicijnen bepaalt de psychiater welke samenstelling en dosering het beste bij je past. We noemen dit Samen Keuzen Maken.
De psychiater en/of verpleegkundigen adviseren je ook over de beste en meest veilige manier van gebruik; dat is bij psychofarmaca erg belangrijk. Vaak duurt het even voordat je effecten voelt. Regelmaat bij het innemen, gezond eten en voldoende bewegen spelen daarin een grote rol. Van alcohol of verdovende middelen is bekend dat ze een nadelig effect hebben op je klachten en de werking van je medicijnen. Het is daarom belangrijk dat je hier eerlijk over bent.
We kunnen van tevoren niet zeggen hoe lang je medicijnen moet slikken, dat is afhankelijk van hoe goed ze bij jou aanslaan, of je last hebt van bijwerkingen en wat het effect is van andere behandelingen.
Bij GGz Breburg bieden we je de meest actuele, bewezen effectieve behandelingen aan. Door jouw herstelproces voortdurend te volgen, weten we snel wat werkt voor jou en kunnen wij onze behandelingen blijven verbeteren. Daarom vragen we je tijdens je behandeling regelmatig om vragenlijsten in te vullen.
Om bij GGz Breburg in behandeling te komen, moet je huisarts of de gemeente je naar ons verwijzen. Soms kan ook een behandelaar of medisch specialist dit doen. Als we van hen een aanmelding hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intakegesprek.
Als u zorg ontvangt van GGz Breburg, betaalt uw zorgverzekeraar, het Zorgkantoor of uw gemeente de kosten hiervan. In sommige gevallen betaalt u zelf ook een gedeelte, in de vorm van een eigen risico of een eigen bijdrage.
Op de pagina Hoeveel betaal ik voor mijn zorg? kunt u meer informatie terugvinden.
Financiële hulp
Gemeentes bieden vaak financiële hulp aan mensen met een laag inkomen (minimavoorzieningen of bijzondere bijstand). Als u (zorg)kosten moet maken die u niet zelf kunt betalen, komt u hier misschien voor in aanmerking. Vraag naar de voorwaarden bij uw gemeente.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.