Korte oplossingsgerichte therapie met de nadruk op het versterken van de zelfredzaamheid aan de hand van een praktisch werkmodel waarmee de cliënt inzicht krijgt in de oorzaak van de klachten, wat er aan gedaan kan worden en vooral wat jij er zélf aan kan doen.
Bij onze kortdurende oplossingsgerichte interventies gaan we uit van een bewezen methodiek, genaamd het K(L)OP model. Dit staat voor Klacht = (lijf) x Omstandigheden x Persoonlijke stijl. Jouw psychische klachten worden uitgelokt door de omstandigheden waarin je verkeerd, maar vaak veroorzaakt door hoe de persoon er mee omgaat. Samen ordenen we je problemen en bespreken we hoe je jouw problemen het best kan aanpakken. We helpen je om van jouw klachten af te komen, hoe je er het beste mee kan omgaan en helpen je jouw coping-vaardigheden te vergroten.
Het effect van kortdurende oplossingsgerichte interventies is wetenschappelijk aangetoond. Voor sommige problemen is het zelfs even effectief als behandeling in de specialistische ggz; te denken valt aan stemmingsklachten, angstklachten en traumatische ervaringen.
In het K(L)OP-schema kun je inzicht krijgen in de wisselwerking tussen jouw omstandigheden en persoonlijke stijl, om vervolgens na te gaan waar er ruimte is voor verbetering. Het K(L)OP-schema wordt als volgt ingevuld.
Bij het K(L)OP-model wordt er niet uitgaan van een juiste oplossing maar wordt er juist heel persoonsgericht gezocht naar zorg op maat, op een manier die niet te ingrijpend is of diepgaande veranderingen vraagt, maar wel werkt. Op basis van onderzoek (meer dan 2000 deelnemers), kan geconcludeerd worden dat met gemiddeld 8 sessies de meeste resultaten worden geboekt. Mensen scoren op het vlak van de klachten veel lager na 8 sessies.
Na elke sessie bepaal je samen met jouw behandelaar welke opdrachten je zelf thuis gaat oefenen. Belangrijk is om je te realiseren dat je dagelijks met je herstel bezig moet zijn voor een optimaal resultaat. Samen met jouw behandelaar maakt je jouw eigen plan van aanpak.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.