Leefstijltraining helpt je bij het aanpassen van je manier van leven, waardoor je minder last hebt van (de gevolgen van) je psychiatrische aandoening.
Psychiatrische problemen kunnen een negatief effect hebben op je manier van leven; omgekeerd kan een gezonde manier van leven je klachten een stuk verminderen. Leefstijltrainingen helpen je om je leven een positieve wending te geven en te breken met slechte gewoontes of ongewenst gedrag. Je kunt aan de slag gaan met het verbeteren van je gezondheid, bijvoorbeeld door te leren hoe je omgaat met stress, te stoppen met roken of drinken, meer te bewegen, je dag- en nachtritme te normaliseren, of gezonder te gaan eten. Maar je kunt ook alledaagse vaardigheden trainen, zoals koken, persoonlijke verzorging, schoonmaken, of contact maken en voor jezelf opkomen.
Ggz Breburg loopt voorop in het behandelen van complexe psychiatrische problemen. We werken volgens breed gedragen richtlijnen, die hun effect in de praktijk hebben bewezen. Maar specialistische behandeling is altijd maatwerk. Hoe jouw behandeling eruit ziet, hangt af van de ernst van je problemen, je omgeving, eventuele eerdere behandelingen en jouw eigen kracht. Op basis daarvan stellen we (een combinatie van) behandelvorm(en) voor; leefstijltraining kan hier onderdeel van zijn. Als je akkoord gaat met je behandelplan, kan je herstel beginnen. Samen zorgen we ervoor dat je je leven zo snel mogelijk weer de baas bent.
Het veranderen van ongezonde leefpatronen heeft een positief effect op je psychische en lichamelijke welzijn. Maar het veranderen van je gedrag is niet eenvoudig, het vraagt behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Door de uitdagingen licht en leuk te houden, kunnen we regelmatig kleine successen vieren.
Als je bij ons in behandeling komt, zetten we ons volledig in voor jouw herstel. Datzelfde verwachten we van jou. We gaan er vanuit dat je jouw herstel de hoogste prioriteit geeft en dat je zelf de regie neemt. Je stelt je eigen doelen, komt afspraken na, vult regelmatig vragenlijsten in om de voortgang te meten en betrekt waar mogelijk je familie/naasten bij je herstel. Ook neem je zelf zoveel mogelijk het voortouw in het zoeken naar oplossingen voor andere dingen die invloed hebben op je herstel, zoals financiën, wonen, werk en lichamelijke gezondheid.
Leefstijltraining is vaak een vast onderdeel van je behandeling. Hoe de training eruit ziet, is afhankelijk van jouw eigen wensen; je kunt individuele begeleiding krijgen, maar er zijn ook groepstrainingen. Zo zijn er bijvoorbeeld groepslessen voor koken en stoppen met roken; de cursus Health for You helpt je om meer te bewegen en gezonder te eten. Bespreek je wensen met je behandelaar, casemanager of persoonlijk begeleider. Zij zoeken dan met je naar mogelijkheden.
Leefstijltraining is maatwerk, de duur hangt volledig af van jouw wensen. Als je dat wilt, kun je verschillende groepstrainingen na elkaar volgen.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.