Een (familie-)ervaringsdeskundige combineert zijn eigen herstelervaring met professionele kennis van de psychiatrie en helpt zo anderen bij hun herstel.
Ervaringsdeskundigen hebben zelf te maken gehad met psychiatrische problemen; familie-ervaringsdeskundigen hebben een naaste met een psychiatrische aandoening. Beiden hebben hun persoonlijke ervaringen goed verwerkt en aangevuld met vakinhoudelijke kennis over psychiatrie en zorg. Met deze waardevolle bagage kunnen ze anderen op een professionele manier helpen en ondersteunen in hun herstel. Ook dagen ze andere zorgverleners uit (meer) herstelondersteunend te werken. Bij GGz Breburg merken we dat contacten met ervaringsdeskundigen als zeer hoopvol en inspirerend worden ervaren.
Lees hier de folder over familie-ervaringsdeskundigen
Een familievertrouwenspersoon werkt onafhankelijk van de instelling en is gespecialiseerd in het ondersteunen van naasten van mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblemen. Heeft u vragen over de zorg van uw naaste, wilt u weten wat u kunt doen bij klachten of problemen, of wordt de zorg u te veel? Neem contact op met de familie vertrouwenspersoon.
Mw. J. van Nimwegen j.vannimwegen@familievertrouwenspersonen.nl (06) 46 94 38 81
Mw. E. Dietvorst e.dietvorst@familievertrouwenspersonen.nl (06) 15 66 76 90
Of bezoek de website van de Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen (LSFVP)
Binnen GGz Breburg wordt de bijzondere kracht van de ervaringsdeskundige op verschillende manieren benut. Zo ook voor naasten / familie:
Cursussen
Vanuit FAMEUS bieden ervaringsdeskundigen je een uitgebreid aanbod aan hersteltrainingen aan. Indigo biedt ook diverse cursussen voor familie / naasten.
Steun voor naasten en familie
Er zijn speciale familie-ervaringsdeskundigen die je ondersteunen als je een naaste hebt met psychiatrische problemen.
Familieverenigingen
Bekijk ook de website van Ypsilon eens. Deze organisatie steunt, adviseert en vertegenwoordigt familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid.
De duur en frequentie van jullie contact liggen niet vast, ze zijn afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden.
Om bij GGz Breburg in behandeling te komen, moet je huisarts of (bij jongeren onder 18 jaar) de gemeente je naar ons verwijzen . Soms kan ook een medisch specialist dit doen. Zodra we een verwijsbrief hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Meestal maakt de inzet van een ervaringsdeskundige onderdeel uit van je behandeling. Als je hier meer over wilt weten, dan kun je terecht bij je behandelaar of behandelteam. Als je een hersteltraining wilt volgen, dan kun je zelf rechtstreeks contact opnemen met Fameus , hiervoor heb je geen verwijzing nodig.
In Tilburg wordt voor de cursus en cursusmap een vergoeding van € 35,- gevraagd. In Breda is het gratis.
Je kunt je je aanmelden bij FAMEUS, de cursus kan op diverse locaties in Breda en Tilburg worden gegeven. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.