Systeemtherapie

Systeemtherapie helpt je om inzicht te krijgen in de invloed van je directe omgeving (meestal je gezin) op je psychiatrische problemen.

Kinderen op speeltoestel. Vrouw en man kijken lachend

Wat is systeemtherapie?

Psychiatrische klachten staan zelden op zichzelf: het systeem waarin je leeft of opgroeide speelt vaak een rol bij het ontstaan of ontwikkelen van je problemen. Met het systeem bedoelen we alles en iedereen die een belangrijk onderdeel van jouw leefwereld is: je gezin, familie, school, vriendenkring, of werkplek.

In de praktijk richt de behandeling zich meestal op je gezin van herkomst (ouders, broers en zussen) of je partner en kinderen. In systeemtherapie onderzoek je welke invloed jullie hebben op elkaar. Er is aandacht voor de meningen, rollen en ervaringen van iedereen, meestal ga je samen in behandeling.

Type
Groep, Ambulant, 1-op-1
Leeftijd
Alle leeftijden
Behandelingsduur
Meerdere maanden, Half jaar
Frequentie
Eens per week, Meerdere keren per week
Betalende partij
Zorgverzekering
Soort GGZ
Mentaal Gezondheidscentrum, Expertiseteam

Hoe werkt systeemtherapie?

Systeemtherapie bestaat uit gesprekken met jou en (meestal) je gezin. Je verkent eerst welke problemen er spelen en wat voor jou het meest belangrijk is om je situatie te verbeteren. Vaak maak je een genogram: een stamboom waarin je de kwaliteit van je relaties met de anderen weergeeft. 

Daarna ga je op zoek naar ingesleten patronen: wat gebeurt er in bepaalde situaties, hoe reageren jullie op elkaar, wat is het effect daarvan op anderen? Ook bepaalde oefeningen, zoals een spel of een (creatieve) opdracht, kunnen helpen om deze patronen helder te krijgen.

Systeemtherapie geeft je inzicht in de interacties tussen jou en je omgeving, en het effect daarvan op je psychiatrische problemen. Je ontdekt de bewuste en onbewuste invloed die jullie op elkaar hebben en onderzoekt hoe je negatieve patronen kunt doorbreken. Zo kunnen jullie samen komen tot een verstandhouding die je herstel stimuleert.

Veelgestelde vragen

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.