Systeemtherapie helpt je om inzicht te krijgen in de invloed van je directe omgeving (meestal je gezin) op je psychiatrische problemen.
Psychiatrische klachten staan zelden op zichzelf: het systeem waarin je leeft of opgroeide speelt vaak een rol bij het ontstaan of ontwikkelen van je problemen. Met het systeem bedoelen we alles en iedereen die een belangrijk onderdeel van jouw leefwereld is: je gezin, familie, school, vriendenkring, of werkplek. In de praktijk richt de behandeling zich meestal op je gezin van herkomst (ouders, broers en zussen) of je partner en kinderen. In systeemtherapie onderzoek je welke invloed jullie hebben op elkaar. Er is aandacht voor de meningen, rollen en ervaringen van iedereen, meestal ga je samen in behandeling.
GGz Breburg loopt voorop in het behandelen van complexe psychiatrische problemen. We werken volgens breed gedragen richtlijnen, die hun effect in de praktijk hebben bewezen. Maar specialistische behandeling is altijd maatwerk. Hoe jouw behandeling eruit ziet, hangt af van de ernst van je problemen, je omgeving, eventuele eerdere behandelingen en jouw eigen kracht. Op basis daarvan stellen we (een combinatie van) behandelvorm(en) voor; systeemtherapie kan hier onderdeel van zijn. Als je akkoord gaat met je behandelplan, kan je herstel beginnen. Samen zorgen we ervoor dat je je leven zo snel mogelijk weer de baas bent.
Het effect van systeemtherapie is wetenschappelijk bewezen, aandacht voor de invloed van het gezin waarin je opgroeit of leeft, versnelt je herstel. Voorwaarde is wel dat iedereen zich openstelt voor verandering en wil meewerken aan de behandeling.
Als je bij ons in behandeling komt, zetten we ons volledig in voor jouw herstel. Datzelfde verwachten we van jullie. We gaan er vanuit dat je jouw herstel de hoogste prioriteit geeft en dat je zelf de regie neemt. Je stelt je eigen doelen, komt afspraken na, vult regelmatig vragenlijsten in om de voortgang te meten en betrekt waar mogelijk je familie/naasten bij je herstel. Ook neem je zelf zoveel mogelijk het voortouw in het zoeken naar oplossingen voor andere dingen die invloed hebben op je herstel, zoals financiën, wonen, werk en lichamelijke gezondheid.
Systeemtherapie bestaat uit gesprekken met jou en (meestal) je gezin. Je verkent eerst welke problemen er spelen en wat voor jou het meest belangrijk is om je situatie te verbeteren. Vaak maak je een genogram: een stamboom waarin je de kwaliteit van je relaties met de anderen weergeeft. Daarna ga je op zoek naar ingesleten patronen: wat gebeurt er in bepaalde situaties, hoe reageren jullie op elkaar, wat is het effect daarvan op anderen? Ook bepaalde oefeningen, zoals een spel of een (creatieve) opdracht, kunnen helpen om deze patronen helder te krijgen.
Systeemtherapie geeft je inzicht in de interacties tussen jou en je omgeving, en het effect daarvan op je psychiatrische problemen. Je ontdekt de bewuste en onbewuste invloed die jullie op elkaar hebben en onderzoekt hoe je negatieve patronen kunt doorbreken. Zo kunnen jullie samen komen tot een verstandhouding die je herstel stimuleert.
De duur en frequentie van ons contact liggen niet vast, ze zijn afhankelijk van jullie wensen en jullie mogelijkheden.
Om bij GGz Breburg in behandeling te komen, moet je huisarts je naar ons verwijzen. Soms kan ook een behandelaar of medisch specialist dit doen. Jongeren onder 18 jaar kunnen ook worden aangemeld via de gemeente. Als we je aanmelding hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Na je diagnose kun je met je behandelaar de mogelijkheid van systeemtherapie bespreken, hij kan je hiervoor aanmelden.
Als u zorg ontvangt van GGz Breburg, betaalt uw zorgverzekeraar, het Zorgkantoor of uw gemeente de kosten hiervan. In sommige gevallen betaalt u zelf ook een gedeelte, in de vorm van een eigen risico of een eigen bijdrage.
Op de pagina Hoeveel betaal ik voor mijn zorg? kunt u meer informatie terugvinden.
Financiële hulp
Gemeentes bieden vaak financiële hulp aan mensen met een laag inkomen (minimavoorzieningen of bijzondere bijstand). Als u (zorg)kosten moet maken die u niet zelf kunt betalen, komt u hier misschien voor in aanmerking. Vraag naar de voorwaarden bij uw gemeente.
Bij GGz Breburg bieden we je de meest actuele, bewezen effectieve behandelingen aan. Door jouw herstelproces voortdurend te volgen, weten we snel wat werkt voor jou en kunnen wij onze behandelingen blijven verbeteren. Daarom vragen we je tijdens je behandeling regelmatig om vragenlijsten in te vullen.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.