Een WRAP is een persoonlijk actieplan dat je helpt om je goed te blijven voelen, en in te grijpen als je merkt dat het minder goed met je gaat.
In de cursus WRAP stel je een actieplan voor zelfhulp op, waarmee je je identiteit, balans en sociale rollen kunt herpakken. Je ontdekt hoe je betekenis kunt geven aan je psychiatrische ervaringen en hoe ze kunnen bijdragen aan je herstel. Je legt vast wat je kunt doen om je zo goed mogelijk te blijven voelen en hoe je kunt reageren als je merkt dat je achteruit gaat. Het WRAP ondersteunt je herstelproces door je zelfbewustzijn te vergroten en (zelf)stigmatiserende patronen te doorbreken. Deze Amerikaanse methode is ontwikkeld door gebruikers van de GGZ.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de deelnemers aan de cursus minder last hebben van hun aandoening en meer hoop en kwaliteit van leven ervaren. Ook kunnen ze beter voor hun zichzelf opkomen bij hulpverleners en hebben ze minder zorg nodig dan mensen zonder WRAP.
De cursus WRAP wordt gegeven door twee ervaringsdeskundige trainers van FAMEUS, die gecertificeerd zijn door Kenniscentrum Phrenos en HEE!. In groepsbijeenkomsten sta je stil bij de sleutelbegrippen van herstel: hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, eigen ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun. Vervolgens ga je aan de slag met het vullen van een persoonlijke ‘gereedschapskoffer voor een goed gevoel’. Hierin leg je vast wat jij zelf kunt doen om je prettig te voelen.
Op basis van deze gereedschapskoffer stel je 6 actieplannen op:
De cursus duurt 8 tot 12 weken, de exacte duur hangt af van de interactie in de groep.
Je kunt je voor de cursus aanmelden bij FAMEUS. Je hebt geen indicatie van de huisarts of de gemeente nodig, en je hoeft ook niet in behandeling te zijn bij GGz Breburg.
Kom je uit het werkgebied van FAMEUS? Dan is de cursus gratis.
Meer informatie kun je vinden op: https://centrum-fameus.nl/cursussen/
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.