De kracht van de herstelbenadering

Ervaringsverhalen

"Vaak wordt gedacht dat de herstelbenadering veel tijd kost, maar het geeft juist tijd. Wat je namelijk ziet is dat een cliënt meer gaat geloven in en kennis krijgt van zijn/haar eigen kracht. Hierdoor kan de begeleiding minder intensief gaan worden, omdat de cliënt steeds zelfstandiger keuzes gaat maken en beslissingen gaat nemen."

"De kracht van de herstelbenadering zit hem o.a. in het feit dat de cliënt zelf het tempo bepaalt van de behandeling. Daardoor is iemand minder snel teleurgesteld, kwaad of gefrustreerd. Stel je de volgende situatie voor: een cliënt is overweldigd door de aandoening en zit op een stoel voor zich uit te staren. De hulpverlener kan dan denken dat de cliënt behoefte heeft aan een daginvulling, want nu zit hij daar maar. Maar misschien is de cliënt aan het rouwen, bijvoorbeeld omdat hij zich nu pas realiseert dat hij een ziekte heeft.  De hulpverlener bedoelt het goed, maar de kans is groot dat de cliënt zich gaat verzetten. Hij is nog helemaal niet toe aan een daginvulling. Zijn energie heeft hij nodig om zijn ziekte te gaan accepteren."

"Wat de hulpverlener eigenlijk moet doen, is naast de cliënt gaan zitten, letterlijk en figuurlijk, en vragen hoe hij de cliënt kan ondersteunen.  De cliënt voelt zich dan meer geholpen, waardoor hij datgene kan vragen wat hij nodig heeft."

"Ik snap dat het moeilijk kan zijn voor een hulpverlener om in plaats van tegenover juist naast een cliënt te gaan staan. Je wilt een bepaalde afstand bewaren. En dat is ook niet verkeerd. Het is juist een kunst om met zo weinig mogelijk afstand naast de cliënt te gaan staan en met de cliënt mee te bewegen. Door deze bejegening lukt het de cliënt beter om te herstellen en een volwaardig leven op te bouwen. Een leven wat de moeite waard is, of hij nou wel of niet een psychiatrische aandoening heeft."

Website feedback

Wij bedanken u voor de tijd die u neemt om ons van feedback te voorzien. Door uw hulp kunnen wij deze website nog beter op uw behoeften afstemmen.

Was de informatie op deze pagina waardevol?
We horen graag uw motivatie voor bovenstaande keuze. Indien wij u mogen benaderen voor verdere toelichting, laat dan ook uw e-mailadres achter.