Iemand aan een betaalde baan helpen

Ervaringsverhalen

De cliënten die bij ons in het centrum voor dagbesteding komen, kunnen allerlei psychiatrische problemen hebben. Maar ze hebben bijna allemaal ook een sociaal probleem. Het is mijn taak om door middel van een zinvolle dagbesteding de cliënten weer een sociaal leven te bezorgen.

Bij het Centrum voor Dagbesteding, Arbeid en Educatie kunnen mensen met een psychiatrische aandoening terecht voor activiteiten om weer dagstructuur te krijgen. Door bezig te zijn in onze werkplaats, leren we onze cliënten sociale vaardigheden aan. We laten de cliënten, ik noem ze liever deelnemers, zichzelf ontdekken en proberen ze te laten zien wat ze kunnen. Zo gaf ik een autistische jongen de opdracht om iets na te tekenen. Hij ontdekte dat hij daar talent voor heeft en nu werkt hij al vijf jaar bij een interieurbedrijf. Iemand aan een betaalde baan of zinvolle dagbesteding helpen is voor mij het mooiste wat er is.

Veel van onze deelnemers hebben een sociaal probleem. Iemand durfde bijvoorbeeld geen boodschappen te doen, omdat hij bang was om contact te maken, mensen tegen te komen. Ik ben toen met hem naar een doe-het-zelfzaak gereden en deed na binnenkomst net alsof ik iets vergeten was. Resultaat: de jongen kwam even later alleen naar buiten met zijn gekochte spullen. Soms moet je ze gewoon confronteren en in het diepe gooien om hun probleem aan te pakken.

Om de deelnemers hun eigen kracht te laten ontdekken, toon ik ook wel eens mijn eigen zwakheden. De Nederlandse taal is bijvoorbeeld niet mijn sterkste punt. Ik ben daar open over tegenover sommigen en zij zien dan ook dat iemand anders ergens niet goed in is. Dat is belangrijk, want veel van de deelnemers hebben heel hun leven te horen gekregen dat ze niks kunnen. Onze taak is daarom om ze sterker in hun schoenen te laten staan. We geven ook cursussen in onder andere sociale vaardigheid, weerbaarheid en omgaan met stress.

Ik zou in de toekomst heel graag met de deelnemers op een werkboerderij aan de slag willen gaan. We kunnen zorgen voor groenten en eieren en we kunnen dan met een grote groep aan het werk in een timmerbedrijf. Een mooi toekomstplaatje, maar ik denk dat het kan. Rust en vertrouwen zijn daarbij belangrijk.

Website feedback

Wij bedanken u voor de tijd die u neemt om ons van feedback te voorzien. Door uw hulp kunnen wij deze website nog beter op uw behoeften afstemmen.

Was de informatie op deze pagina waardevol?
We horen graag uw motivatie voor bovenstaande keuze. Indien wij u mogen benaderen voor verdere toelichting, laat dan ook uw e-mailadres achter.