Mariëlle over haar schizofrenie

Mariëlle had geen makkelijke jeugd. Toen zij begin 20 was, ontwikkelde zij mede hierdoor een obsessieve compulsieve stoornis (OCD). Later in haar leven kwam daar een ongespecificeerde schizofreniespectrumstoornis bij. Na een lange weg helpt ze nu anderen met haar ervaringen.

“Ik heb leren leven met mijn wanen en dwanggedachten. Ze horen bij mij."
Alle ervaringsverhalen
Vrouw

Na haar scheiding, een stressvolle periode in haar leven, ging het helemaal mis met Mariëlle. “Ik raakte in een waan; zag, hoorde en voelde dingen die er niet waren. Ik hoorde stemmen in mijn hoofd, die mij opdroegen dingen wel of juist niet te doen. Nu weet ik dat ik een ongespecificeerde schizofreniespectrumstoornis heb, maar toen dacht ik dat ik een bijzondere gave had. Het kwam dan ook als een enorme schok toen ik gedwongen werd opgenomen. Eerst in het ziekenhuis op de PAAZ-afdeling, daarna op de High Intensive Care van GGz Breburg. Hulp wilde ik niet accepteren. Van de stemmen in mijn hoofd mocht ik ook geen medicatie slikken.”

Mariëlle vertelt

Deze inhoud kan vanwege de huidige cookie-instellingen niet weergegeven worden.

Om deze inhoud te kunnen zien, verander je cookie-instellingen.

Ik vond rust bij beschermd wonen

“Na een opname van 5 maanden kon ik nergens meer heen. Ik had geen huis, mijn schulden stapelden zich op en het contact met mijn kinderen was tot mijn grote verdriet verbroken. Ik dreigde op straat te belanden maar gelukkig was er voor mij een plek bij beschermd wonen. Daar vond ik eindelijk weer wat meer rust. Ik ging wat kleine dingen oppakken, begon met dagbesteding en nam gitaarles bij Fameus. Voorzichtig begon ik te twijfelen aan de stemmen in mijn hoofd. Was het wel waar wat ze me allemaal vertelden? Ik ging de stemmen testen en nee, ze hadden niet altijd gelijk.”

Er ging een knop om

“En op een dag, van het ene op het andere moment, werd ik wakker uit mijn verwarde wereld. Het was alsof er een knop om ging in mijn hoofd. Ik keek naar buiten en zag dat de dingen gewoon als vroeger waren. De mensen om me heen waren geen illusie meer, maar echt. Ik landde weer op aarde. Vanaf dat moment is mijn herstel de goede kant op gegaan. Door het begeleid wonen, de intensieve behandeling van GGz Breburg en de ondersteuning van Fameus werd ik mijn leven weer de baas. Ik woon inmiddels weer zelfstandig en tot mijn grote geluk is het contact met mijn inmiddels volwassen kinderen weer hersteld.”

Ik wil anderen helpen met mijn ervaring

Nu volg ik een opleiding als ervaringsdeskundige bij GGz Breburg, omdat ik met mijn ervaring graag anderen wil helpen. Ik loop stage op een locatie voor mensen met zeer ernstige psychische problematiek. Als geen ander begrijp ik hoe het is om in je eigen wereld te leven en geen hulp te willen accepteren. En hoe belangrijk het is om dat te respecteren. Ik kan vanuit mijn hart verbinding maken met cliënten en daarnaast mijn professionele collega’s ondersteunen en adviseren. Ik voel me een echte bruggenbouwer.”

Wat je kwetsbaarheid ook is: je mag er zijn

Mariëlle heeft geleerd om met haar psychische kwetsbaarheid te leven. Haar ervaringen met schizofrenie beschrijft ze in een boek dat ze ooit hoopt uit te geven. “Wanen heb ik nog steeds, maar ik weet dat ze niet echt zijn. Ze horen gewoon bij mij. Het verleden moet ik nog wel een plek geven. Er is zoveel gebeurd, maar ik zie het vooral als een grote levensles. Ik heb geleerd dat iedereen gezien wil worden als mens en niet als patiënt. Die boodschap deel ik graag met anderen. Wat je kwetsbaarheid ook is: je bent niet gek, je mag er zijn. Precies zoals je bent.”