Ouderen bezitten veerkracht

Ervaringsverhalen

Voor ouderen met psychiatrische problemen, is de stap naar de geestelijke gezondheidszorg vaak groot. Zij associëren de GGz al snel met gestichten van vroeger, waar je pas heen gaat als je ‘echt gek’ bent. Om die drempel weg te nemen, is SeneCure gestart. We werken nauw samen met GGz Breburg, maar we opereren onafhankelijk. Doordat we los staan van GGz Breburg, kunnen wij toegankelijke zorg bieden op het gebied van ouderenpsychiatrie. Dat betekent niet dat we zonder GGz Breburg kunnen. Wij verwijzen namelijk cliënten met ernstige psychiatrische klachten door. Vanaf 2013 zal SeneCure ook eerstelijns psychologische zorg bieden, in samenwerking met Indigo.

Bij ouderen kunnen meerdere oorzaken te vinden zijn voor hun psychische problemen. Lichamelijke problemen, stoppen met werken of het verlies van de partner. Al deze veranderingen in het leven kunnen oorzaak zijn van bijvoorbeeld een angststoornis of een depressie. Je moet goed luisteren naar cliënten. Dat klinkt simpel, maar er wordt nog vaak te technisch gesproken over behandelmethoden. Soms moet je gewoon terugvallen op het ‘mens zijn’.

"Ik ga tijdens behandelingen met veel respect om met ouderen. Je moet je realiseren dat oudere mensen al een lange tijd hun eigen leven inrichten en dat wij slechts als gast in hun leven komen. Wat ik ook merk, is dat het belangrijk is om duidelijk te zijn richting de cliënt over de procedure van de behandeling. Wees open en vertel wat er gaat gebeuren. Je stelt ze dan op hun gemak en dat bevordert het resultaat. Wat me vooral opvalt bij de behandeling van ouderen, is dat het waardevol is om uit te gaan van de kracht van de mens. Het is mooi om te zien dat ouderen, die met veel verlies te maken krijgen, vaak veel veerkracht bezitten".

Website feedback

Wij bedanken u voor de tijd die u neemt om ons van feedback te voorzien. Door uw hulp kunnen wij deze website nog beter op uw behoeften afstemmen.

Was de informatie op deze pagina waardevol?
We horen graag uw motivatie voor bovenstaande keuze. Indien wij u mogen benaderen voor verdere toelichting, laat dan ook uw e-mailadres achter.