In onderstaande infographic voor 2023 kun je bekijken welke wie welke kosten betaalt en wat je eventueel zelf moet bijleggen.
Vanaf 1 januari 2022 is de manier waarop een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de forensische zorg (fz) wordt betaald landelijk veranderd. Dit noemen we het Zorgprestatiemodel (ZPM). Het zorgprestatiemodel is niet van toepassing op jeugd-ggz (18-) en ggz geleverd door de praktijkondersteuner van de huisarts.
In het zorgprestatiemodel is afgesproken hoe GGz Breburg een behandeling in rekening moet brengen. Ook is er afgesproken hoe de rekening betaald moet worden. Het zorgprestatiemodel gaat dus niet over wélke zorg je krijgt of hoe je die krijgt. Maar alleen over de betaling ervan.
Gemeentes bieden vaak financiële hulp aan mensen met een laag inkomen (minimavoorzieningen of bijzondere bijstand). Als je (zorg)kosten moet maken die je niet zelf kunt betalen, kom je hier misschien voor in aanmerking. Vraag naar de voorwaarden bij je gemeente!
Wanneer betaal ik een eigen risico voor mijn zorg? Hoe hoog is het eigen risico? Kan ik het eigen risico ook verspreid betalen en wanneer betaal ik geen eigen risico? Bekijk de website van de overheid voor de antwoorden en meer informatie over het eigen risico.
Waarvoor ben ik verzekerd via het basispakket van de zorgverzekering? Is het basispakket verplicht? Bekijk de website van de overheid voor de antwoorden en meer informatie over het eigen risico, of de website van Pricewise.
Als je bij GGz Breburg in behandeling komt moet je je altijd identificeren. Dit is nodig omdat wij anders niet de kosten kunnen declareren bij de zorgverzekeraar waar wij afspraken mee hebben gemaakt. Bekijk de website van de overheid voor de antwoorden en meer informatie over de identificatieplicht, zoals 'wat is een geldig identiteitsbewijs in de zorg?'.
Uiteraard zien we je graag op de afspraak verschijnen. Mocht je toch verhinderd zijn, dan kan je de afspraak bij GGz Breburg verzetten of afzeggen via (het secretariaat van) je behandelaar. Wij horen dit graag op tijd - in ieder geval minimaal 24 uur van tevoren - zodat we in deze vrijgekomen tijd andere cliënten kunnen behandelen.
Vragen? Neem dan contact op met onze aanmelddienst via (088) 01 616 00 (regio Tilburg) of (088) 01 602 80 (regio Breda). Je kunt je vragen ook stellen aan je behandelaar.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.