Op 7 maart ontving GGNet de Bewogen Deuren Award uit handen van Alex de Ridder, lid raad van bestuur van GGz Breburg. GGNet is gekozen als winnaar omdat de organisatie enorm grote stappen heeft gezet in het terugdringen van eenzame insluiting. De uitreiking vond plaats tijdens het landelijk symposium ‘Voorkomen van verplichte zorg’ in de Verkadefabriek in Den Bosch.

Bij GGNet zetten ze alles op alles om eenzame insluiting te voorkomen. In twee jaar tijd heeft de organisatie een reductie van 85% van dwangtoepassingen bereikt. Sommige afdelingen hebben zelfs al meer dan 2 jaar al  geen enkele insluiting meer hoeven verrichten. De oude separatiecellen zijn tegenwoordig niet meer nodig en worden gebruikt als opslagruimte. De organisatie doet daarnaast ook wetenschappelijk onderzoek naar het invloed van de Wet Verplichte ggz op de dwang en drangcijfers.

Zorginnovaties

Jochanan Huijser, zorginhoudelijk bestuurder van GGNet: “We doen er alles aan om door middel van zorginnovaties eenzame insluiting te voorkomen. De praktijk laat zien dat het verminderen van dwang en drang wel degelijk mogelijk is. Door inspanning van het hele netwerk in de regio. En door intensief in contact te zijn en te blijven met de patiënt die in crisis verkeert en te begeleiden, eventueel met ondersteuning van medicatie, tot hij of zij weer grip krijgt.”

Erkenning

“We zijn enorm trots op onze medewerkers die psychiatrische cliënten met complex gedrag zoveel aandacht en intensieve zorg bieden dat eenzame insluiting niet meer nodig is”, vervolgt Huijser. “Zij verdienen de waardering met deze award! GGz Breburg is trendsettend op dit onderwerp en we voelen ons dan ook enorm vereerd dat wij deze erkenning voor ons werk in ontvangst mogen nemen. Wij zetten onze kennis en ervaring graag in voor verdere innovaties in de sector. ”

0 separaties

Alex de Ridder: “Wij zijn trots om deze award uit te mogen reiken aan GGNet. Met hun innovatieve aanpak zijn zij een groot voorbeeld voor andere organisaties. Het is belangrijk dat we hier aandacht aan blijven besteden. Samen gaan we voor 0 separaties.”

In 2022 ontving Sandra Vos, psychiater en geneesheer-directeur bij GGZ Westelijk Noord Brabant, de eerste Bewogen Deuren Award. De Award zal jaarlijks worden uitgereikt aan een organisatie die zich inzet voor het terugdringen van verplichte zorg en isolatie.


Wat is de Bewogen Deuren Award?

Als sinds 2008 is GGz Breburg bezig om het aantal separaties sterk te verminderen. Om deze beweging zichtbaar te maken, startte op initiatief van GGz Breburg en de cliëntenraad  'Bewogen Deuren', een kunstproject van Marlies van Weelden en Almar Sinte Maartensdijk. De overbodig geworden separeerdeuren deuren gingen eruit en werden gebruikt als canvas. Medewerkers en cliënten kwamen samen om hun mening of verhaal over separeren eigenhandig op de deuren te zandstralen. De bewerkte deuren zijn op verschillende locaties van GGz Breburg tentoongesteld en zijn uiteindelijk in een groot kunstwerk samengebracht, aan de zijkant van de locatie Jan Wierhof inTilburg. Om aandacht te blijven houden voor de beweging naar 0 separaties, looft GGz Breburg jaarlijks de Bewogen Deuren Award uit aan een persoon of organisatie die zich inzet voor het terugdringen van verplichte zorg en isolatie.


GGNet

GGNet is de organisatie voor gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg in Noord- en Oost-Gelderland. Met 2.100 collega’s en 200 vrijwilligers werkt GGNet aan het herstellen van verbindingen voor 18.000 mensen met (ernstige) psychiatrische aandoeningen en voor hun naasten. Dit doen we vanuit de standplaatsen Apeldoorn, Doetinchem, Zutphen, Zevenaar en Winterswijk. GGNet kent een aantal specialismen voor specifieke doelgroepen of aandoeningen: Amarum (eetstoornissen), Scelta (persoonlijkheidsstoornissen), VGGNet (licht verstandelijke beperking en psychiatrie), Jeugd en Jongvolwassenen, Ouderen, Poli Complex Trauma, De Boog (forensische psychiatrie). Op diverse locaties biedt GGNet beschermde woonvormen.