In deze liveblog leest u het laatste nieuws en maatregelen rondom het coronavirus bij GGz Breburg.

Kijk ook op onze Coronapagina voor meer algemene informatie en contactgegevens, of bezoek onze FAQ-pagina voor veelgestelde vragen rondom het coronavaccin. 


24-03-2022
Update coronamaatregelen binnen GGz Breburg 

Vanaf maandag 28 maart laten we voor een groot deel van de organisatie de coronamaatregelen los. Dit betekent het volgende:

  • Dragen van een mondkapje is niet meer verplicht. Het blijft wel verstandig om een mondkapje te dragen op plekken waar het druk is.
  • Je hoeft geen 1,5 meter te handhaven.
  • Regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog.
  • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
  • Heb je klachten en verblijf je in onze kliniek? Meld het aan je behandelaar.
  • De bezoekregeling: geen beperking meer op bezoek

De basisregels blijven uiteraard voor iedereen gelden. Dit helpt nog steeds om besmetting van jezelf en anderen te voorkomen.

Uitzondering voor locaties Etten-Leur, Dongen, Korvelseweg en Piet Heinstraat
Het virus blijft een risico voor mensen die een kwetsbare gezondheid hebben of die ouder zijn. Daarom houden we op de locaties Etten-Leur, Dongen, Korvelseweg en Piet Heinstraat voorlopig nog even vast aan de maatregelen, omdat het voor deze cliënten de grootste impact kan hebben als ze ziek worden.
Op deze plekken is het dus verplicht om een mondkapje te dragen bij binnenkomst en beweging. Wanneer men zit mogen de mondmaskers af. Ook vragen we cliënten, medewerkers en bezoekers de 1,5 meter afstand te bewaren daar waar mogelijk.
We vinden het vervelend dat we deze tweedeling moeten maken, maar de veiligheid van onze cliënten en medewerkers staat voorop. 

Op 19 april zal er een nieuw weegmoment zijn of we voor deze groep ook de maatregelen kunnen loslaten, mits we zien dat er geen hele hoge toenames zijn van besmettingen.  

Houd rekening met elkaar
Ook al laten we de maatregelen grotendeels los, blijf wel rekening met elkaar houden. Houd afstand als iemand daar om vraagt, doe een zelftest als je een afspraak hebt met iemand die zich zorgen maakt over zijn gezondheid, draag op drukke plekken een mondkapje en respecteer elkaars keuzes, bijvoorbeeld als iemand een mondkapje draagt op een plek waar jij het zelf niet zou doen.


09-03-2022
Helaas nog geen versoepelingen mogelijk

De landelijke besmettingen blijven oplopen. Hoe vervelend en jammer we het ook vinden, kunnen we niet anders dan alle maatregelen die er nu binnen GGz Breburg zijn nog even vast te houden. Het dragen van een mondkapje en 1,5 meter afstand houden, blijven dus verplicht op onze locaties. 
We zijn hierin niet de enige. Andere zorginstellingen maken dezelfde keuze om te zorgen voor de veiligheid en bescherming van cliënten en medewerkers. 
Inhaalronde booster cliënten 70+Voor cliënten van 70 jaar en ouder komt op 12 april een inhaalronde voor de boostervaccinatie. Dit wordt intern gefaciliteerd vanuit onze somatische dienst. Cliënten die in aanmerking komen worden door hun afdeling op de hoogte gebracht. 

Updates 
We willen niets liever dan alles gewoon weer loslaten zoals de maatschappij dat ook doet. Maar dit moet wel verantwoord kunnen. Daarom blijven we regelmatig monitoren en kijken we wat mogelijk is. We houden jullie op de hoogte via deze corona liveblog.   


21-2-2022
Huidige coronamaatregelen voor GGz Breburg nog iets langer ​gehandhaafd

In de persconferentie van dinsdag 15 februari zijn nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Hoewel we blij zijn dat Nederland stap voor stap verder van het slot kan, vinden wij dat we er als zorginstelling voor moeten zorgen dat onze locaties zo veilig mogelijk zijn voor onze cliënten en medewerkers. Daarom houden wij, net als andere zorginstellingen, nog iets langer aan bepaalde maatregelen vast voor de veiligheid van onze cliënten en medewerkers. 

Dat betekent het volgende:

Mondkapje en 1,5 meter afstand blijft verplicht op onze locatiesWe blijven nog even vasthouden aan het dragen van het mondkapje bij binnenkomst en beweging. Wanneer men zit mogen de mondmaskers af. 

Ook vragen we cliënten, medewerkers en bezoekers de 1,5 meter afstand te bewaren daar waar mogelijk.
Begin maart kijken we aan de hand van het aantal besmettingen of versoepelingen verantwoord zijn. 


27-1-2022
Ondanks versoepelingen toch alert blijven

Zoals dinsdag in de persconferentie werd benoemd, zijn de coronamaatregelen weer wat versoepeld. Goed nieuws, want we begrijpen maar al te goed dat veel mensen alle maatregelen beu zijn. Ernst Kuipers zegt dat hiermee een risico wordt genomen, maar met een goede reden: “nog langer met veel beperkende maatregelen leven beschadigt onze gezondheid en onze samenleving”.

We zijn als ggz-instelling blij dat ook de mentale kant van corona nu een rol gaat spelen in het bepalen van de maatregelen. Echter willen we ook zorgen voor een veilige plek voor onze cliënten en medewerkers.

Houd je aan de basisregels 
Daarom benadrukken we nog maar een keer dat het belangrijk blijft om je aan de basis leefregels te houden: handen wassen, afstand houden, testen bij klachten en zorgen voor genoeg frisse lucht.


19-11-2021

Boostervaccinatie voor cliënten ART en Care

Onze cliënten ART (Dongen, Etten-Leur en Mendelssohn) en Care (Piet Hein Tilburg, Heuvelstraat Dongen en Begijnstraat Etten-Leur) komen in aanmerking voor een boostervaccinatie. Dit betekent dat zij bovenop de twee vaccinaties die zij eerder kregen een extra vaccinatie kunnen krijgen, als extra bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames door corona. Ook cliënten die eerder niet gevaccineerd zijn, mogen deze boosterprik nemen.  

In december starten we intern met vaccineren 
Net als bij de 1e en 2e vaccinatie wordt dit op onze eigen locaties georganiseerd (door somatische dienst en een prikteam). Cliënten hoeven hiervoor dus niet te reizen. Het doel is om in december hiermee te starten. Wanneer de precieze data bekend zijn houden we jullie op de hoogte.

Verschil booster en derde prikEen boostervaccinatie is iets anders dan de zogenoemde derde prik. Een booster is een oppepper van de basisvaccinatie van één (in het geval van Janssen) of twee prikken bij mensen bij wie de basisvaccinatie voldoende werkt.De zogenoemde derde prik is bedoeld voor mensen bij wie normale vaccinatie niet of onvoldoende goed werkt of aanslaat. Zo’n extra prik in de basisserie kan sommige mensen helpen een goede afweerrespons te bereiken.  


12-11-2021
Aangescherpte maatregelen

De maatregelen zijn weer aangescherpt. Ook op locaties van GGz Breburg gelden weer de volgende maatregelen om onze cliënten en medewerkers zo gezond mogelijk te houden:

  • Houd anderhalve meter afstand

  • Draag een mondkapje

  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen

  • Was je handen


22-07-2021
Dringend advies: draag toch weer een mondkapje

In verband met het huidige aantal besmettingen en de Delta-variant van het corona-virus verzoeken we onze professionals, cliënten en bezoekers om op onze locaties om toch weer een mondkapje te dragen. Het is op vrijwillige basis, maar wordt zeer gewaardeerd om onze locaties zo veilig mogelijk te houden. 


21-06-2021
Versoepelingen rondom cliëntenzorg

Mondkapjes
Vanaf 26 juni vervalt de mondkapjesplicht. De 1,5 meter afstand maatregel blijft nog wel bestaan.

Bezoekregeling en rooming-in
Vanaf 26 juni wordt de regels rondom het ontvangen van bezoek op de klinieken gelijk getrokken aan de rest van de maatschappij. Het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen, geldt ook voor cliënten woonachtig in onze instelling. Wel dient nog 1,5 meter afstand gehouden te worden. Rooming-in is weer mogelijk als ouders/naasten volledig zijn gevaccineerd. 

Groepsbehandeling 
Vanaf 26 juni is er ook weer meer ruimte voor groepsbehandeling. Het maximum aantal deelnemers wordt bepaald door de capaciteit van de ruimte. De 1,5 meter moet nog altijd gewaarborgd kunnen worden.  


21-05-2021
Bezoekregeling versoepelt op afdelingen met minimaal 80% gevaccineerde cliënten

We zijn verheugd dat op verschillende van onze klinieken het grootste deel van de cliënten is ingeënt. Op de klinieken waar het aantal gevaccineerde cliënten meer dan 80% is, kunnen we de bezoekregeling enigszins versoepelen. Op deze afdelingen mogen vanaf nu 2 personen tegelijk op bezoek komen (in plaats van 1 persoon). Dit geldt op dit moment voor de volgende afdelingen: 

  • Cure Tilburg
  • Care Etten-Leur
  • Care Dongen
  • Care Tilburg

20-03-2021 
Start eerste vaccinaties!
We zijn verheugd te vertellen dat vandaag in Etten-Leur de eerste cliënten van 65 jaar en ouder zijn gevaccineerd met het Moderna vaccin. Alles is heel goed verlopen. Dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen! 

Komende weken zullen we de meest kwetsbare cliënten en hun behandelaren vaccineren. Essentieel dat dit nu zo snel mogelijk gebeurt. Via deze liveblog delen we hierover de laatste updates. 


18-03-2021 
Vaccinatie met AstraZeneca kan weer worden herstart
Na een tijdelijke stop wordt per direct het AstraZeneca vaccin weer opgenomen in het vaccinatieprogramma van Nederland. Europese en Nederlandse toezichthouders kwamen tot de conclusie dat het vaccin veilig in gebruik genomen kan worden, omdat er geen verband is vastgesteld tussen trombose in het algemeen en het middel. Dit betekent dat ook wij ons vaccinatietraject weer kunnen hervatten. 

Voor nu ontvangen aankomend weekend (zaterdag 20 maart) de eerste intramurale cliënten van 65+ het Moderna vaccin.

Wanneer we AstraZeneca weer kunnen gaan inplannen is nog onduidelijk. We houden jullie hiervan op de hoogte als daarover meer bekend is.


15-03-2021
Tijdelijke stop op AstraZeneca
Helaas is gisterenavond in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat de komende twee weken niemand gevaccineerd wordt met het AstraZeneca vaccin. "We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen", schreef minister De Jonge. "Daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken."

Onderzoek AstraZeneca
Juist gisteren maakte AstraZeneca bekend dat er geen bewijs is voor een verhoogd risico op bloedproppen bij mensen die met het vaccin zijn ingeënt. Het bedrijf zei dat na het bestuderen van de gegevens van ruim 17 miljoen gevaccineerden in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Het Europese medicijnagentschap EMA liet eerder weten geen aanwijzingen te hebben dat er een verband is tussen het vaccin van AstraZeneca en gevallen van trombose, maar geeft aan dat er dit weekend nieuwe informatie beschikbaar is gekomen waardoor zij dit toch nader willen onderzoeken. 

Zowel de overheid als de EMA geven aan dat er geen enkele twijfel mag bestaan. "Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht", zegt De Jonge in een verklaring.

Alle afspraken gecanceld
Afspraken die al gemaakt zijn voor inentingen met AstraZeneca worden afgezegd. Ook die van ons. We balen hier enorm van, omdat we met velen lang hebben uitgekeken naar dit moment.
Bij voorkeur laten we de Moderna vaccinaties wel gewoon doorgaan. Vanmiddag gaat ons crisisteam samenzitten met ggz Nederland om te kijken naar de mogelijkheden. Uiteraard houden we jullie allemaal op de hoogte wanneer er meer bekend is. We hopen op jullie begrip. 


11-03-2021
Vaccinatiedata cliënten bekend
Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar we zijn
 erg blij dat we de nieuwe data kunnen melden waarop de eerste groep cliënten gevaccineerd kunnen worden. De levering is al binnen op het distributiecentrum in Oss, dus dit keer zijn we zo goed als zeker van de datum (hoewel we dat in dit dossier bijna niet meer durven te stellen). Ook het vaccin Moderna is binnen, dus de cliënten 65+ gaan ook mee in de planning. 

De data zijn als volgt: 

  • Etten-Leur: zaterdag 20 maart

  • Piet Heinstraat en Mendelsohnstraat: donderdag 25 maart 

  • Dongen: zaterdag 27 maart

Intramurale cliënten jonger dan 65 jaar ontvangen het AstraZeneca vaccin en intramurale cliënten van 65+ krijgen het Moderna vaccin.

Onze cliënten zullen door de begeleiders op de afdeling op de hoogte worden gebracht over hoe het vaccinatieproces in zijn werk gaat. Ook voor vragen kan je altijd bij hen terecht. 


23-02-2021
Levering AstraZeneca weer vertraagd: vaccinatiedagen uitgesteld
We hebben gisteren vanuit de Nederlandse ggz te horen gekregen dat AstraZeneca wederom leveringsproblemen heeft, waardoor de beloofde levering aan de ggz weer vertraagd is. Dit betekent dat de geplande en reeds gecommuniceerde vaccinatiedata (cliënten: 6-7 maart en 13-14 maart en professionals: 8, 9, 10, 11 maart) worden uitgesteld. We balen hier enorm van en vinden het heel vervelend dat het vaccinatietraject zo veel onduidelijkheid en onrust met zich meebrengt.  

Bekendmaking nieuwe datum bij daadwerkelijke levering vaccins
We gunnen onze cliënten en professionals duidelijkheid, maar willen niet nogmaals een datum noemen die wellicht niet kan worden waargemaakt. We zullen de nieuwe data daarom pas communiceren wanneer de door ons bestelde levering daadwerkelijk binnen is gekomen op het uitgiftepunt. Om jullie hierin wel enige richting in te geven: GGz Nederland heeft nu als leverdata week 10, 11 en 12 doorgekregen. Zodra de nieuwe data vaststaan zullen we hierover communiceren naar alle betrokkenen.    


22-02-2021
Vaccinatiedagen zijn bekend
Volgens de laatste berichten komt het AstraZeneca vaccin voor ons 5 maart volledig ter beschikking. Dit betekent dat de data voor de vaccinatiedagen concreet zijn:

  • Intramurale zorgverleners, die directe zorg leveren, en zorgverleners van crisisdiensten jonger dan 65 jaar: 8 en 10 maart in het Amphia ziekenhuis in Breda en 9 en 11 maart in het ETZ in Tilburg.

  • Intramurale cliënten jonger dan 65 jaar: weekend van 6-7 maart en 13-14 maart.

Ondanks dat we er alles aan zullen doen om op deze dagen te gaan vaccineren, is het goed om altijd een kleine slag om de arm te blijven houden voor het geval de levering toch nog blijkt te wijzigen. 


15-02-2021 
Keuze gemaakt door GGz Nederland: eerste beschikbare vaccins gaan naar Regio Zuid-Nederland
In de laatste update lieten we jullie weten dat er vanwege schaarste veel minder vaccins beschikbaar komen voor de ggz dan door de instellingen zijn aangevraagd. Het bestuur van GGz Nederland heeft nu besloten dat de eerste levering wordt gereserveerd voor regio Zuid-Nederland. Hier is het percentage besmettingen namelijk het hoogst en valt dus het meeste te winnen. Voor GGz Breburg betekent dit dat we meegenomen worden in deze vaccinatieronde voor de ggz.    

Richtlijn start vaccineren
De vaccins worden in twee rondes uitgeleverd. GGz Breburg valt in de tweede ronde. Dat betekent in de huidige planning dat we rond 3 maart de vaccins binnen krijgen en rond 8 maart kunnen starten met vaccineren medewerkers én cliënten. We willen hierbij wederom benadrukken dat dit slechts weer een richtdatum is en we hierbij afhankelijk zijn van de definitieve datum van uitlevering. We houden jullie hiervan op de hoogte. 

Moderna (voor 65+’ers) nog niet beschikbaar
Moderna wordt in deze levering niet geleverd. Het is op dit moment ook helaas nog niet duidelijk wanneer dit vaccin wel wordt uitgeleverd. Dit betekent dat medewerkers en cliënten van 65 jaar en ouder of met een kwetsbare gezondheid nog niet mee kunnen worden genomen in deze ronde. We blijven middels Ggz Nederland in gesprek met het RIVM om hier zo snel mogelijk meer duidelijkheid over te krijgen. 

Onduidelijkheid
We benadrukken graag nogmaals hoe vervelend we het vinden dat het vaccinatieprogramma in Nederland zo veel onduidelijkheid en onrust met zich meebrengt. We gunnen onze professionals en cliënten duidelijkheid en bovenal een betrouwbaar vaccin dat zo snel mogelijk beschikbaar is. Het enige waar we nu wel invloed op hebben, is dat we jullie steeds zo goed mogelijk meenemen in het proces. Ook al betekent dat, dat we soms eerder gegeven informatie weer moeten bijstellen. We bedanken jullie voor het getoonde begrip dat we nu toe van jullie ervaren.  


12-02-2021 
Vaccin voor intramurale cliënten nog niet beschikbaar vanuit overheid
Hoewel vanaf half februari vaccins beschikbaar zouden komen voor onze langdurig opgenomen cliënten, is vorige week bekend geworden dat de levering hiervan is uitgesteld. Het is nog niet bekend wanneer de vaccins wel beschikbaar komen. We vinden deze onzekerheid enorm vervelend, en doen hierin wat we kunnen, maar zijn afhankelijk van het beleid van de overheid. De overheid is op haar beurt weer afhankelijk van de beschikbaarheid van de vaccins. We proberen onze cliënten en hun naasten zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en zullen hierover communiceren zodra bekend is wanneer de vaccinatie van cliënten kan starten. 

Start vaccinatie personeel
We verwachten vanaf 22 februari wel alvast te kunnen starten met het vaccineren van de professionals die werken op de klinische afdelingen. Zij ontvangen het AstraZeneca vaccin. De veiligheid op de afdeling wordt uiteraard al aanzienlijk verbeterd wanneer in ieder geval de professionals die werken op de afdelingen gevaccineerd zijn.  

Waarom wordt deze levering niet ingezet voor cliënten? 
Het vaccin dat nu beschikbaar komt is AstraZeneca. Vanuit het RIVM wordt aangeraden om deze levering te gebruiken voor professionals onder de 60 jaar. Omdat we een aanzienlijk aantal cliënten hebben boven de 65 jaar en een kwetsbare gezondheid wordt het Moderna vaccin voor cliënten aangeraden. Dit vaccin is tot op heden uitgebreider getest en goed bevonden voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Voor AstraZeneca is hierop tot op heden minder uitgebreid getest. Boven alles vinden we het uiteraard belangrijk dat cliënten het juiste, en uitgebreid geteste vaccin ontvangen.


05-02-2021 
Voorbereidingen coronavaccinatie
De voorbereidingen voor de eerste vaccinatieronde zijn in volle gang. Ondanks diverse onzekerheden (rondom startdatum en beschikbaarheid van vaccins), is het nodig om al zoveel mogelijk voor te bereiden, zodat we zodra de vaccins beschikbaar zijn zo snel en goed mogelijk van start kunnen.
Het vaccineren gaat plaatsvinden in slechts enkele dagen, omdat de vaccins een beperkte houdbaarheid hebben. Dit wordt een enorme operatie in een zeer kort tijdsbestek, die vraagt om een strakke planning. Daarom is het van groot belang om ons allemaal zo flexibel mogelijk op te stellen qua inplannen van de vaccinaties. Alleen dan gaat deze enorme operatie ons lukken in de dagen die we daarvoor beschikbaar hebben. 

Datum waarop het vaccineren gaat beginnen
Hoewel in de officiële berichtgeving nog steeds 15 februari wordt genoemd voor zowel cliënten als medewerkers, is het waarschijnlijk dat dit moet worden verplaatst naar een later tijdstip door de productie- en leveringsproblemen van zowel het Moderna- als het AstraZeneca vaccin. Dit wordt besloten door VWS/RIVM. Hierover volgt z.s.m. verdere informatie.

Houd rekening met wijzingen 
Zelfs wanneer we de startdatum hebben doorgekregen geeft dit nog geen volledige garantie. Zoals eerder bij de huisartsen is gebleken is het zeer goed mogelijk dat door omstandigheden (leveringsproblemen/uitstel) de vaccinatiedatum last minute wordt verzet. Concreet betekent dit dat de gehele planning dan over wordt gezet naar een nieuwe datum. Uiteraard hopen we op ieders begrip hiervoor.

Voor welk vaccin komen onze cliënten in aanmerking?
Voor cliënten hebben we de aanvraag gedaan voor het Pfizer of Moderna vaccin i.v.m. medische kwetsbaarheid. Vanuit ggz nederland is echter het bericht gekomen dat cliënten tot 65 jaar het AstraZeneca vaccin zullen krijgen. De leeftijd is opgetrokken van 60 naar 65. Cliënten van 65+ krijgen waarschijnlijk het Moderna vaccin. 

NB1: Wie welk vaccin krijgt, kan mogelijk nog wijzigen in verband met de beschikbaarheid van vaccins. Helaas hebben wij hier geen invloed op. 
NB2: Cliënten die slechts kortdurend opgenomen zijn, gaan niet mee in deze vaccinatieronde. Hierop geldt alleen een uitzondering voor de cliënten op de Korvelseweg, omdat deze dermate kwetsbaar zijn dat hier medisch inhoudelijk een andere afweging voor is gemaakt. 
NB3: Wie in deze fase wel en niet wordt gevaccineerd is beleid van de overheid en geen interne keuze van GGz Breburg. 

Vaccinatie cliënten op eigen locatie 
Het vaccineren van cliënten vindt plaats op onze eigen locaties. Er worden op 5 locaties prikstraten ingericht waar cliënten worden gevaccineerd: terrein Etten-Leur, terrein Dongen, Piet-Heinstraat, Korvelseweg en Mendelssohnstraat.

Vragen 
We hebben een speciaal mailadres ingericht voor alle vragen rondom het vaccineren. Het mailadres is coronavaccinatie@ggzbreburg.nl. Jouw vraag wordt vervolgens uitgezet bij de juiste persoon.


28-01-2021 
Berichtgeving vertraging AstraZeneca
Recent was in het nieuws dat de levering van het vaccin AstraZeneca vertraging op zou lopen. De impact hiervan op de vaccinatiestrategie van VWS is nog niet bekend. Dinsdag 2 februari wordt de volgende Kamerbrief verwacht. Daarin zal te lezen zijn of VWS de vaccinatiestrategie gaat aanpassen op basis van de beschikbaarheid van AstraZeneca. Wij kunnen nu niet anders dan voorlopig uitgaan van de eerder gecommuniceerde uitgangspunten over o.a. de startdatum (vanaf 15 februari). Pas na dinsdag weten wij of VWS hier wijzigingen in gaat aanbrengen.

Vaccinatie 60+
Alleen cliënten van 60 jaar en ouder komen in de instellingen in aanmerking voor vaccinatie met een van de mRNA-vaccins, zoals BioNTech/Pfizer en Moderna. De overige cliënten, inclusief de groep van 18-60 jaar met een medische indicatie en de zorgmedewerkers, zullen gevaccineerd worden met AstraZeneca als ze via de instelling hun vaccinatie ontvangen. De richtlijn van het RIVM is recent op dit punt aangepast. Vanwege vaccinatieschaarste komt alleen de groep patiënten 60+ in aanmerking voor een mRNA vaccin. Overigens kan deze groep mogelijk eerder worden gevaccineerd dan de zorgmedewerkers.

Basisinformatie in verschillende talen
Om zoveel mogelijk mensen te informeren over vaccinatie is de basisinformatie inmiddels beschikbaar in verschillende talen: Engels, Arabisch, Bulgaars, Frans, Duits, Pools, Roemeens, Spaans en Turks.

De Steffie-module beschikbaar in verschillende talen
In de Steffie-video wordt vaccineren tegen corona op een eenvoudige manier uitgelegd. Op korte termijn zal de video beschikbaar zijn in het Engels, Papiamento, Turks, Somalisch, Arabisch en Roemeens. Daarnaast wordt er gewerkt aan vertalingen in Bulgaars, Pools en Tigrinya.

De gebruikelijke websites voor meer informatie zijn:


21-01-2021
Aangescherpte maatregelen en meer informatie rondom het vaccinatieproces
Zoals gisteren in de persconferentie te horen was, wordt de huidige lockdown verder aangescherpt vanwege zorgen om nieuwe virusvarianten. Er zijn extra maatregelen nodig om de Britse variant van het virus onder controle te krijgen. Het kabinet is voornemens om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien wordt het advies voor bezoek aangescherpt naar: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek.

Aangepaste bezoekregel
Dit betekent dat we onze bezoekregel aanpassen. De nieuwe bezoekregel wordt als volgt: 

  • Bezoek op de kamer wordt teruggebracht naar 1 bezoeker per keer en per dag (nu 2 bezoekers per keer)
  • Geen bezoek meer na 21.00 uur

Gevolgen avondklok
Onze klinisch opgenomen cliënten op de open afdelingen dienen voor 21.00 uur weer terug op de afdeling te zijn en niet meer na 21.00 van de afdeling te gaan. De avondklok geldt ook op terreinen van ggz instellingen wanneer deze openbaar toegankelijk zijn. De regeling stelt daarnaast dat erven van besloten plaatsen die geen woning zijn, niet zijn uitgesloten en dus vallen onder de avondklok.


21-01-2021
Startmoment vaccinatie gewijzigd naar 15 februari
In een eerder verschenen kamerbrief was beschreven dat de verwachting was dat de ggz in de week van 8 februari aan de beurt zou zijn om te starten met de vaccinatie voor geprioriteerde groepen. Deze datum schuift naar achter. Het RIVM heeft aangegeven dat deze richtdatum verschuift naar 15 februari. Dit hangt samen met de ontwikkelingen rond de beschikbaarheid en levering van de vaccins. Wij hebben hier helaas geen invloed op.


07-01-2021
Eerste groepen krijgen vaccinatie in februari
Volgens de vandaag verschenen kamerbrief is de verwachting nu dat we in de week van 8 februari aan de beurt zijn om te starten met de vaccinatie voor geprioriteerde groepen. Dit is wel met een onzekerheidsmarge omdat we afhankelijk zijn van de snelheid waarmee de noodzakelijke vaccins kunnen worden geleverd. Het RIVM houdt dit voor ons in de gaten.   

Vaccinatie door de instellingen zelf 
De vaccinatie zal gebeuren binnen en door de instellingen zelf. De projectgroep van GGz Breburg maakt met het RIVM een draaiboek om alles in goede banen te laten leiden.

De te vaccineren groepen 
Zoals eerder gemeld zijn in de recente Kamerbrief als prioritair genoemd de patiënten in de ggz die intramuraal worden behandeld (inclusief forensische zorg), de zorgmedewerkers in die intramurale settingen én de zorgmedewerkers van de ggz-crisisdiensten.  

In de volgorde van vaccineren zal ook binnen de geprioriteerde groepen een nadere prioritering worden aangebracht. Dit is omdat de vaccins geleidelijk ter beschikking komen, en we willen starten met de meest urgente groepen.

Eerst zullen de klinisch opgenomen en intramuraal wonende patiënten en het klinisch werkende personeel worden gevaccineerd. Voor het personeel geldt hier onverkort: personeel dat frequent, nabij en direct patiëntencontact heeft.

Tijdschema en vaccinatieplanning 
Naar aanleiding van de persconferentie en de brief die minister De Jonge naar de kamer heeft gestuurd, is er ook een nieuwe versie van het beoogde tijdschema en de vaccinatieplanning beschikbaar. In deze schema’s worden doelgroepen, planning van vaccinaties en de vaccins schematisch weergegeven.  

Websites 
Informatie over de vaccinatie zijn zoals gebruikelijk te vinden op de volgende websites: 
De informatie van de rijksoverheid over de coronavaccinatie.
De informatie van het RIVM over de coronavaccinatie.


07-01-2021
Welk vaccin voor senioren (cliënten) 
GGz Nederland pleit nog voor het expliciet benoemen van de ouderen in de ggz bij de recente adviesaanvragen bij de Gezondheidsraad en RIVM. De vraag is of grotere instellingen alsnog het BioNTech/Pfizer-vaccin kunnen ontvangen of het Moderna-vaccin vanwege de bewezen effectiviteit bij ouderen. De cliënten zullen worden gevaccineerd op de eigen instellingslocatie. 

Meer informatie over het vaccineren vanuit andere nieuwsbronnen 
Alle informatie over de coronavaccinatie is te vinden via de nieuwe website van de rijksoverheid: www.coronavaccinatie.nl. Deze website wordt dagelijks aangevuld. De RIVM heeft daarnaast een vaccinatiewebsite corona voor professionals. Op de websites staan ook infographics, zoals over de vaccinaties en het vaccin.  

In dit filmpje legt Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) hoe het coronavaccin werkt en hoe het tot stand gekomen is. 

Simpele uitleg op Steffie 
Naast de bovenstaande informatiebronnen is sinds gisteren de module van Steffie live. Het is een filmpje waarin op een hele simpele manier de vaccinatie wordt uitgelegd; corona.steffie.nl. De directe URL is: corona.steffie.nl/vaccinatie


04-01-2021
Ggz eindelijk genoemd in vaccinatiebeleid
De inspanningen om de plaats van de ggz in het vaccinatiebeleid onder de aandacht te brengen bij VWS hebben eindelijk succes gehad! Mede dankzij de publiciteit in EenVandaag en de intensieve contacten tijdens de kerstperiode van de Nederlandse ggz met VWS staat de ggz in de meest recente Kamerbrief voor het eerst genoemd in het vaccinatiebeleid. Een terecht succes en een erkenning voor het belang van vaccinatie voor onze sector. 

In de brief schrijft de minister (vanaf pagina 8) dat hij heeft besloten om ook prioriteit te geven aan de vaccinatie van patiënten in de ggz die intramuraal worden behandeld (inclusief forensische zorg), de zorgmedewerkers in intramurale settingen én de zorgmedewerkers van de ggz-crisisdiensten. De zorgmedewerkers van RIBW’s waren eerder al impliciet genoemd (als groep binnen de Wmo-ondersteuning), hiermee wordt nog eens benadrukt dat zij ook bij geprioriteerde groepen horen. In de bijlagen bij de kamerbrief over de vaccinatiestrategie is de ggz in de tijdlijn nu ook eindelijk nadrukkelijk terug te vinden. 

In het licht van de schaarste aan vaccins en de recente lobby van ziekenhuispersoneel en huisartsen, is in overleg met VWS duidelijk dat wij met deze uitkomst het hoogst haalbare hebben gerealiseerd. Overige delen van de ggz (waaronder ambulante zorg, FACT, bemoeizorg en zelfregiecentra) zijn uiteraard ook onder de aandacht gebracht. De prioritering door VWS is uiteindelijk aangepast langs de lijnen van het voorkomen van een zorginfarct in de (ziekenhuis)zorg en het aansluiten bij al eerder geprioriteerde groepen. Op basis daarvan is de prioritering in de ggz door VWS bepaald. 


Algemene informatie corona(vaccin):
Rijksoverheid Coronavirus COVID-19
Vragen en antwoorden rondom het coronavaccin
Uitleg over de verschillende soorten vaccins
Vragen en antwoorden rondom de veiligheid en betrouwbaarheid