Sinds deze week is er een voorleeshulp op de website van GGz Breburg beschikbaar. Deze zorgt voor een brede en betere digitale toegankelijkheid voor mensen met een leesbeperking. Hiermee houden we de website voor iedereen toegankelijk. De voorleeshulp is een van de onderdelen in de website die bijdragen aan het Welkom-gevoel dat wordt nagestreefd met de website.

Hoe werkt het?

De voorleeshulp, genaamd Read Speaker, is een zogenaamde tekst-naar-spraak oplossing. Hiermee kun je tekst op webpagina's hardop laten voorlezen. Desgewenst in een andere taal. Door tegelijkertijd te luisteren en te lezen kun je de tekst beter begrijpen. Je kunt overal, op ieder moment en op ieder apparaat luisteren naar online informatie. Zo wordt de website toegankelijker en prettiger om te bezoeken. Om de voorleeshulp te gebruiken hoef je niets te downloaden.

En voor wie is het?

De voorleeshulp is voor mensen met leerproblemen of visuele beperkingen, maar ook voor laaggeletterden en mensen die een nieuwe taal leren. Het is ook interessant voor de groeiende groep mensen die liever luistert dan leest, of onderweg websites wil raadplegen. Mensen maken steeds vaker gebruik van audio (stemgeluid) bij het consumeren van content, vanaf mobiel of tablet. Denk aan de toename van het aantal podcasts op bijvoorbeeld Spotify. Ook om met apparaten te communiceren wordt steeds vaker de stem (voice) gebruikt, denk aan Siri, Alexa of de virtual assistent van Google.

Wat kan de voorleeshulp zoal?

De voorleeshulp kan o.a.:

  • Teksten oplezen (in gewenst tempo, met visuele markering of highlights);
  • Teksten vertalen, bijvoorbeeld voor bezoekers die de Nederlandse taal niet spreken;
  • Teksten kunnen in groter of kleiner lettertype worden afgespeeld;
  • Teksten kunnen als audio worden gedownload (het later nog eens afspelen);
  • Pagina als tekstversie tonen (zonder beeld of opmaak);
  • Menu-knoppen oplezen, zodat je hoort wat je kunt kiezen.

Hoe herken ik de voorleeshulp?

Als je de website van GGz Breburg bezoekt zie je linksboven in beeld de voorleeshulp:

Ik wil meer weten

In de voorleeshulp zit ook een help-functie, mocht je nog vragen hebben of meer willen weten over de mogelijkheden. Klik op het kleine pijltje omlaag en er verschijnt een menu, met onder andere een vraagteken voor hulpfuncties:

Of zie de veelgestelde vragen.