Kinderen en jongeren met een ontwikkelingsstoornis leren niet dezelfde dingen als hun leeftijdgenoten en gedragen zich anders.
Als een kind moeite heeft met leren, moeilijk gedrag vertoont of zich duidelijk anders ontwikkelt dan zijn leeftijdsgenootjes, dan kan het zijn dat het een ontwikkelingsstoornis heeft. Een ontwikkelingsstoornis heeft impact op het kind zelf, maar ook op de omgeving: het afwijkende gedrag is regelmatig aanleiding voor conflicten binnen het gezin en in de klas. Een ontwikkelingsstoornis is aangeboren en blijvend, maar je kunt wel leren hoe je er het beste mee kunt omgaan.
Een ontwikkelingsstoornis ontstaat omdat bepaalde processen in de hersenen van nature anders verlopen. Het kind en de ouders kunnen hier dus niet aan doen. Erfelijke factoren kunnen echter wel een rol spelen in het ontstaan van een ontwikkelingsstoornis. Ook omstandigheden zoals zuurstoftekort tijdens de geboorte, te weinig voeding in de eerste levensjaren, een ongeval of bestraling vergroten de kans op het ontstaan van deze stoornis.
Ontwikkelingsstoornissen zijn er in verschillende vormen; hoe belemmerend de stoornis is, verschilt per kind. Er zijn kinderen met een verstandelijke beperking, een leerstoornis, spraakstoornis, zintuigelijke gebreken, of motorische problemen. Deze vormen behandelen we niet bij GGz Breburg. De ontwikkelingsstoornissen die wij voornamelijk behandelen, zijn:
Het Centrum Jeugd biedt verschillende, bewezen effectieve behandelmogelijkheden voor ontwikkelingsstoornissen. Het Centrum kan je vertellen welke (combinatie) van behandeling het meest geschikt is en hoe je je hiervoor kunt aanmelden.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.