Bij mensen met een eetstoornis is het eetgedrag op een ongezonde manier verstoord. Ze eten extreem veel of extreem weinig.
Een eetstoornis is een psychische aandoening, waarbij je eetgedrag op een ongezonde manier is verstoord. Sommige mensen eten te weinig, anderen te veel, weer anderen wisselen dit steeds af. Soms compenseren ze alles wat ze teveel hebben gegeten, door het weer uit te braken, laxeermiddelen te slikken, een klysma te gebruiken of overmatig te sporten. Anderen doen niets om de ingenomen calorieën weer kwijt te raken en krijgen last van overgewicht.
De meeste mensen met een eetstoornis hebben een verstoord lichaamsbeeld en een intense angst om aan te komen. Hun dagelijks leven wordt beheerst door gedachten over (niet) eten, het eigen lichaam en het ideale gewicht. Dat uit zich in extreem lijnen, en/of eetbuien, en/of compenseergedrag om de ingenomen calorieën weer kwijt te raken. Dit gedrag is zo obsessief dat het lijkt op een verslaving, het is heel moeilijk om ermee te stoppen.
Eetstoornissen komen veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, meestal gaat het om meisjes en jonge vrouwen tussen de 15 en 30 jaar. Maar ook steeds meer kinderen en (jonge) mannen ontwikkelen deze aandoening.
Er zijn verschillende soorten eetstoornissen:
Het Centrum Eetstoornissen biedt verschillende, bewezen effectieve behandelmogelijkheden voor eetstoornissen. Bij de pagina’s over de afzonderlijke stoornissen lees je welke (combinatie) van behandeling het meest geschikt is en hoe je je kunt aanmelden.
Wil je meer informatie over eetstoornissen? Het Centrum Eetstoornissen heeft een selectie gemaakt van belangrijke folders en relevante websites voor jou en je ouders. Je kunt hier ook ervaringsverhalen van anderen lezen.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.