Dwanggedachten

We hebben allemaal bepaalde gewoontes of rituelen waarbij we ons prettig voelen. Maar als deze bij jou extreme vormen aannemen, kan het verstandig zijn hulp te zoeken.

Square Obsessieve Stoornissen Icoon

Als je last hebt van dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies) die je dagelijks leven ernstig verstoren, noemen we dat een obsessieve-compulsieve of verwante stoornis. Dwanggedachten zijn akelige gedachten, neigingen of beelden die je niet kunt stoppen. Ze komen steeds terug en maken je gespannen, bang en onrustig.

Het enige dat lijkt te helpen, is het uitvoeren van specifieke dwanghandelingen. Dit zijn regels of rituelen die je jezelf oplegt om de angst en onrust in jezelf te stoppen. Dit kan zo ver gaan dat de dwang al je aandacht opslokt en je niet meer normaal kunt functioneren. Ook je familie/naasten kunnen veel last hebben van je gedrag.

Waaraan herken je obsessieve-compulsieve stoornissen?

  • Je ervaart angst en onrust
  • Je ontwikkelt dwanghandelingen of rituelen
  • Je hebt last van terugkerende dwangklachten
  • Je hebt controledrang
  • Je hebt irrationele gedachten
  • Je vermijdt bepaalde handelingen of situaties

Wat is dwangmatig handelen?

Dwanggedachten en -handelingen komen voor in de meest uiteenlopende varianten. Sommige mensen wassen hun handen veel vaker en langer dan nodig, anderen zijn uren bezig met het precies recht opvouwen van de was. Er zijn mensen die tig keer terug naar huis gaan om te controleren of de deur wel op slot is, of een vraag eerst drie keer in gedachten herhalen, voordat ze antwoord geven. Anderen zijn geobsedeerd door hun neus, haren of huid, omdat ze denken dat er iets mis mee is. Achter alle dwanghandelingen gaat een dwanggedachte schuil: je denkt dat er iets ergs gebeurt als je deze handelingen niet perfect uitvoert, bijvoorbeeld dat iemand ziek wordt of overlijdt.

Erfelijkheid kan een rol spelen in het ontstaan van dwangmatig handelen, maar een schokkende gebeurtenis kan dit ook uitlokken.

Welke problemen kun je ervaren?

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.