Mensen met ADHD raken snel afgeleid en kunnen zich moeilijk concentreren. Daarnaast zijn ze vaak hyperactief en maken ze impulsieve keuzes
ADHD is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Dat betekent dat het vanaf de geboorte aanwezig is en dat dit in meer of mindere mate van invloed is geweest op het functioneren. De belangrijkste kenmerken zijn aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Afhankelijk van onder meer het type ADHD in combinatie met persoonskenmerken, achtergrond en wat iemand in zijn/haar leven heeft meegemaakt, kunnen klachten en disfunctioneren ontstaan. Het beeld is daarom uiteenlopend: geen twee mensen met ADHD hebben precies dezelfde klachten. Mede daarom zijn onze ADHD-behandelteams dan ook onderverdeeld per leeftijdscategorie.
De bekendheid met ADHD is de laatste jaren toegenomen. Daarmee zijn de subtypes van ADHD ook duidelijker onderscheiden:
Voor diagnostiek en behandeling is het van belang inzicht te krijgen in hoe de ADHD-symptomen zich verhouden tot het disfunctioneren in het dagelijks leven. Met andere woorden: in welke mate de ADHD-klachten hebben geleid tot problemen in het dagelijks leven. Daarbij is jouw hulpvraag leidend bij zowel de diagnostiek als de behandeling.
ADHD gaat niet over. Het is een ontwikkelingsstoornis waarmee je geboren bent. Behandeling is dan ook niet gericht op genezing maar op beter leren omgaan met je symptomen zodat je de regie weer in handen krijgt. Je hebt het dan over herstel: een persoonlijk proces waarin je aan het werk gaat om, ondanks de gevolgen van je aandoening, je leven weer op te pakken.
Balans
Hersenstichting
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Mensen met ADHD zijn vaak heel oprecht, daadkrachtig en creatief, maar ze verliezen snel hun aandacht en vergeten dan gemaakte afspraken. In veel gevallen zijn ze ook lichamelijk onrustig (hyperactief) en hebben ze geen innerlijke rem; daardoor doen ze dingen zonder na te denken (impulsief). Ze hebben moeite met plannen en organiseren, ontspannen en wachten op hun beurt. Dit kan tot problemen leiden op school, werk en in relaties.
Als jij of je naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om psychische hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in.
Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij ADHD:
ACT (Assertive Community Treatment) Activerende, steunende en structurerende behandeling Agressieregulatie therapie Baby KOPP (Kinderen van ouders met psychiatrische problematiek) Floorplay Gedragstherapie Non-verbale therapie Ondersteuning voor naasten / familie Onderwijs & Psychiatrie Psychodiagnostisch onderzoek Psycho-educatie Second opinion Speltherapie SysteemtherapieWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.