Mensen met een afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis hebben te weinig zelfvertrouwen om eigen keuzes te maken en zoeken overmatige bevestiging bij anderen.
Mensen met deze stoornis hebben het idee dat ze het leven niet alleen aankunnen. Ze hebben te weinig vertrouwen in zichzelf om ergens alleen aan te beginnen of naartoe te gaan. Ze hebben steeds advies en geruststelling van anderen nodig en willen het liefst altijd iemand in de buurt op wie ze kunnen leunen. Hun (gevoel van) afhankelijkheid belemmert ze in het leiden van een zelfstandig leven.
Zo’n 2,5% van de bevolking voelt zichzelf zó afhankelijk van anderen dat het hun leven ernstig verstoort. Evenveel mannen als vrouwen hebben last van deze stoornis. Vaak ontstaat een afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis in de puberteit en houden mensen er ook als volwassene last van. De oorzaak is niet precies bekend, maar we weten wel dat opvoeding een belangrijke rol speelt. Als je nooit voor jezelf hoefde te zorgen of zelf beslissingen hoefde te nemen, ontwikkel je weinig vertrouwen in jezelf. Ook lichamelijke klachten en andere psychische stoornissen (zoals verlatingsangst of een borderline-persoonlijkheidsstoornis) kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een afhankelijke-persoonlijkheidsstoornis.
We zien vaak dat mensen moeite hebben met het nemen van initiatieven en (eenvoudige) beslissingen; ze willen het liefst constant verzorgd en gerustgesteld worden. Uit angst om de steun van anderen te verliezen, stellen ze zich aardig en onderdanig op. Soms verdragen ze zelfs uitbuiting, geweld of misbruik. Omdat het veel energie kost om jezelf altijd weg te cijferen, hebben ze vaak last van spanningen, somberheid, angsten en/of lichamelijke klachten. Als jij of jouw naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in. Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) Gedragstherapie Non-verbale therapie Ondersteuning voor naasten / familie Psychoanalytische psychotherapie Psychodiagnostisch onderzoek Psycho-educatie Schematherapie Second opinionWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.