Mensen met deze aandoening hebben een diepgeworteld gebrek aan respect voor de rechten van anderen, en schenden ze zonder last te hebben van hun geweten.
Met een antisociale-persoonlijkheidsstoornis (ook wel psychopathie, sociopathie of dissociale-persoonlijkheidsstoornis genoemd) houd je geen rekening met de gevoelens van anderen. Je bent impulsief, agressief en wilt je eigen behoeftes snel bevredigd zien – ook als dat ten koste gaat van iemand anders.
De antisociale-persoonlijkheidsstoornis komt voor bij 0,2-3,3% procent van de Nederlanders. De aandoening komt vaker voor bij mannen en openbaart zich meestal vanaf hun vijftien jaar. Bij het ontstaan van deze aandoening speelt waarschijnlijk een combinatie van factoren een rol.
Van deze feiten is bekend dat ze invloed hebben:
Veel mensen hadden als kind al een gedragsstoornis, die zich uitte in dwingend, opstandig en driftig gedrag. Door hun impulsieve, gewetenloze en roekeloze aard kiezen ze als volwassene gemakkelijker voor (seksueel) geweld of (ernstige) criminaliteit. Hun agressiviteit en gebrek aan inlevingsvermogen maakt het vrijwel onmogelijk om liefdevolle, gelijkwaardige relaties aan te gaan. Ze zijn vaker dan gemiddeld verslaafd aan alcohol of drugs.
Als jij of je naasten je hierin herkennen, dan is dat reden om psychische hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in.
Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij een antisociale-persoonlijkheidsstoornis:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Agressieregulatie therapie Cognitieve gedragstherapie (CGT) Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) Gedragstherapie Non-verbale therapie Ondersteuning voor naasten / familie Psychoanalytische psychotherapie Psychodiagnostisch onderzoek Psycho-educatie Second opinionWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.