Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier. Dit kan hun dagelijks leven ernstig belemmeren, vooral in sociale contacten.
Mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) hebben moeite met het filteren en ordenen van informatie. Prikkels van buitenaf komen allemaal even hard binnen en het kost meer tijd om ze te verwerken. Daardoor zijn ze niet in staat spontaan te reageren en hechten ze erg aan duidelijkheid, voorspelbaarheid en vaste (herhalende) routines.
De precieze oorzaak van ASS is niet bekend, maar in 90% van de gevallen is er wel sprake van een erfelijke factor.
Ruim 1% van de Nederlanders – ongeveer 190.000 mensen – heeft een autisme spectrum stoornis (ASS). ASS komt vier keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn grote verschillen in de beperkingen die autisme met zich meebrengt. De een is goed in staat een prettig, zelfstandig leven te leiden, de ander heeft zijn leven lang veel hulp nodig.
Onder ASS vallen drie diagnoses:
Onderstaande websites geven goede informatie over autisme:
Mensen met ASS zijn meestal erg op zichzelf, omdat ze het moeilijk vinden om contact met anderen te maken. Ze zijn vaak eerlijk, betrouwbaar en toegewijd, maar het maken van (oog)contact, het herkennen van non-verbale signalen en het inleven in een ander is lastig. Ze hechten meestal sterk aan vaste, (herhalende) rituelen en kunnen helemaal in opgaan in dingen die hen interesseren. Binnen die eigen wereld hebben ze een scherp oog voor detail en ontwikkelen ze soms bijzondere talenten.
Als jij of je naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om psychische hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in.
Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij een autisme spectrum stoornis:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Agressieregulatie therapie Floorplay Gedragstherapie Non-verbale therapie Ondersteuning voor naasten / familie Onderwijs & Psychiatrie Psychodiagnostisch onderzoek Psycho-educatie Second opinion Speltherapie SysteemtherapieWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.