Mensen met borderline persoonlijkheidsstoornis ervaren hun emoties zeer intens en vinden het moeilijk om dingen te relativeren. Daardoor reageren ze impulsief en extreem.
Als je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, wordt je meegesleept door heftige gevoelens. Je denkt en voelt in uitersten: dingen zijn zwart of wit, er zit niets tussen. Je vindt het moeilijk om jezelf in de hand te houden, reageert vanuit diepe emotie en maakt impulsieve keuzes. Dat kan soms fijn zijn, maar vaker leidt dit gedrag tot conflicten met andere mensen. Borderline kan je relaties en prestaties op school of werk ernstig verstoren.
Er zijn in Nederland naar schatting 200.000 mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Iets meer vrouwen dan mannen hebben er last van. Borderline openbaart zich meestal tussen je 17e en 25e.
Mensen die deze diagnose krijgen, hebben een aanleg voor impulsief gedrag, heftige emoties en wisselende stemmingen, omdat hun hersenen prikkels op een andere manier verwerken. Door ingrijpende ervaringen en gevoelens van grote onveiligheid in de kindertijd kunnen deze eigenschappen zich ontwikkelen tot een borderline persoonlijkheidsstoornis.
Hoeveel last je hebt van borderline verschilt per persoon en per periode. Het verloop is heftig, met steeds terugkerende diepe dalen die veel energie kosten. Vaak spelen er ook andere psychische problemen mee, zoals angst, depressie, een eetprobleem, posttraumatische stressstoornis of suïcidaliteit.
Op de volgende website vind je meer goede informatie over borderline:
Mensen met borderline hebben een instabiel gevoelsleven, hun humeur kan heel snel én heel heftig omslaan. Dat leidt tot impulsieve keuzes en extreem gedrag; denk aan eetbuien, veel seks, grote gelduitgaven, zelfbeschadiging, of alcohol- en/of drugsmisbruik. Vaak wordt gedacht dat mensen met borderline zich aanstellen, maar er gaat een grote onmacht en onzekerheid achter hun gedrag schuil. Ze zijn heel gevoelig voor kritiek of afwijzing.
Als jij of je naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om psychische hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in.
Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij borderline:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Agressieregulatie therapie Dialectische Gedragstherapie Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) Gedragstherapie Mentaliseren Bevorderende Therapie (MBT) Non-verbale therapie Ondersteuning voor naasten / familie Psychoanalytische psychotherapie Psychodiagnostisch onderzoek Psycho-educatie Schematherapie Second opinion Vaardigheidstraining Emotie Regulatie (VERS)Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.