Bij een conversiestoornis zet het lichaam psychische klachten om in fysieke klachten; voornamelijk uitvalsverschijnselen.
Conversie betekent letterlijk ‘omzetten’. Mensen met deze stoornis hebben last van verschillende neurologische klachten waarvoor geen lichamelijke oorzaak is te vinden. De aanleiding is psychisch; acute stress speelt vaak een rol.
Naar schatting heeft ongeveer één op de 2.500 Nederlanders last van een conversiestoornis. Het komt vaker voor bij vrouwen en ontstaat gemiddeld rond je 39e.
De precieze oorzaak van een conversiestoornis is nog onbekend, maar we weten wel dat er iets misgaat met de signalen van de hersenen naar het lichaam. Soms ontstaat een conversiestoornis na een heftige gebeurtenis, zoals het verlies van een naaste, ontslag, of een ongeluk. Door acute stress kunnen je hersenen bepaalde lichamelijke functies tijdelijk uitschakelen. Daardoor daalt je stressniveau, maar krijg je wel last van neurologische klachten. Een conversiestoornis kan je leven tijdelijk behoorlijk beperken, maar de klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele maanden – soms zelfs al binnen een dag. Ze kunnen later wel weer terugkomen.
Op deze site vind je meer goede info over de conversiestoornis.
De meest voorkomende klachten bij een conversiestoornis zijn: tintelingen, trillingen of spasmen, verlamde armen of benen, problemen met praten, slikken, zien of horen; flauwvallen of even ‘wegraken’. Deze klachten zijn echt, ze worden niet gespeeld of opgewekt. Vaak is een stressvolle ervaring of periode de aanleiding.
Als jij of je naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om psychische hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in.
Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij een conversiestoornis:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) Gedragstherapie Ondersteuning voor naasten / familie Psychoanalytische psychotherapie Psychodiagnostisch onderzoek Psycho-educatie Second opinionWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.