Neurocognitief

Door een verandering in je hersenen, kan het zijn dat je moeite krijgt om dingen te onthouden of dat je denkvermogen achteruit gaat.

Square Neurocognitieve Stoornissen Icoon

Als je een neurocognitieve stoornis hebt, kun je hallucinaties, angsten, verandering in stemming of emoties optreden. Maar ook slaap- en eetproblemen, irritatie, agressie of apathie (onverschilligheid) kunnen hierbij horen. Je kunt zelfs moeite krijgen met spreken of mensen of dingen die je kent minder of niet meer herkennen. Dementie (Alzheimer) is de meest voorkomende vorm van een neurocognitieve stoornis. Ook een hersenbloeding of meerdere (ongemerkte) infarcten kunnen je hersenen aantasten. In zeldzame gevallen is een ontsteking van je hersenvaten de boosdoener. 

Waaraan herken je neurocognitieve stoornissen?

  • Je hebt moeite met dingen onthouden of herinneren
  • Jij of naasten merken een persoonlijkheidsverandering op
  • Je krijgt moeite met taal
  • Jezelf verzorgen wordt lastiger
  • Plannen maken en overzicht behouden is moeilijk

Welke problemen kun je ervaren?

Een combinatie van verschillende stoornissen is ook mogelijk: je kunt bijvoorbeeld Alzheimer hebben en vasculaire dementie (een zeldzame soort dementie die wordt veroorzaakt door een probleem in de doorbloeding van de hersenen). Je hebt dan een gemengde neurocognitieve stoornis.

Ik wil hulp, hoe werkt dat?

Wij bieden specialistische ggz bij psychiatrische problemen. Na aanmelding nodigen we je uit voor een verkennend gesprek.

Wat kan ik zelf doen?

Je kunt ook zonder verwijzing al aan de slag met je klachten. Bekijk onze preventieagenda voor ons (gratis) cursusaanbod.