Mensen met dementie hebben last van ernstige geheugenstoornissen, waardoor ze langzaamaan hun zelfredzaamheid verliezen.
Dementie is een hersenaandoening die voornamelijk voorkomt bij oudere mensen. Omdat je denkvermogen steeds verder achteruit gaat, begrijp je steeds minder van de wereld om je heen en word je in je dagelijks leven steeds meer afhankelijk van anderen. Uiteindelijk kun je niet meer zelfstandig functioneren.
Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: 1 op de 3. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans. Er zijn meer dan vijftig verschillende ziektes die dementie veroorzaken; er is ook een verband met erfelijke factoren en leefstijl. Mensen die roken, hebben bijvoorbeeld meer kans op een vorm van dementie.
Er zijn verschillende vormen van dementie:
Van dementie kun je (nog) niet genezen, wel kunnen medicijnen het ziekteproces vertragen. Therapie kan je helpen beter met je dementie om te gaan.
Dementie verergert geleidelijk. Je herkent beginnende dementie als mensen voortdurend dingen over vandaag en gisteren vergeten. Na verloop van tijd wordt het steeds moeilijker om praktische taken goed uit te voeren, dingen en mensen te herkennen, en zich normaal te uiten. Vaak verandert de stemming (angst, somberheid, achterdocht en agressie komen voor) en worden bepaalde karaktertrekken versterkt. Mensen met vergevorderde dementie kunnen niet meer voor zichzelf zorgen.
Als jij of je naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om psychische hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te handhaven of verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het behouden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in.
Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij dementie:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Gedragstherapie Non-verbale therapie Psycho-educatie Second opinionWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.