Mensen met een depressie of depressieve stoornis voelen zich het grootste deel van de dag lusteloos en somber.
Iedereen voelt zich wel eens lusteloos of neerslachtig. Het is heel normaal dat je je somber voelt als je te maken hebt met tegenvallers of problemen in het leven, vaak gaan die gevoelens na een tijdje vanzelf weer over. Mensen met een depressie of depressieve stoornis voelen zich langere tijd achtereen het grootste deel van de dag somber. Dat gevoel heeft een sterke invloed op hun functioneren.
Er zijn meerdere oorzaken bekend voor het ontstaan van een depressie. Vaak is het een combinatie van factoren:
Mensen met een depressie voelen zich vrijwel dagelijks somber of verdrietig. Ze hebben geen interesse meer in dingen die ze eerder leuk vonden. Vaak verandert hun slaap- en eetpatroon en hebben ze minder energie. Ze zijn prikkelbaar, hebben last van concentratie- en/of geheugenproblemen en besluiteloosheid. Ze voelen zich vaak waardeloos of buitensporig en onnodig schuldig. Ze denken regelmatig aan de dood of zelfdoding, soms doen ze een poging daartoe. Als jij of je naasten je hierin herkennen, kan dit een reden zijn om hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in. Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij een depressie:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Baby KOPP (Kinderen van ouders met psychiatrische problematiek) Cognitieve gedragstherapie (CGT) Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) Gedragstherapie Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) Non-verbale therapie Ondersteuning voor naasten / familie Psychoanalytische psychotherapie Psycho-educatie Schematherapie Second opinion Supportieve coachingWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.