Mensen met dysthymie of een persisterende depressieve stoornis voelen zich een lange periode (minstens twee jaar) lusteloos en neerslachtig.
Vergeleken met een ‘gewone’ depressie hebben mensen met dysthymie minder intensieve klachten, maar ze houden wel langer aan. De lange, sombere perioden kunnen worden afgewisseld door korte perioden waarin het wat beter gaat, maar de klachten zijn nooit helemaal weg. Een persisterende depressieve stoornis belemmert je vaak ernstig in je functioneren, zowel privé als op het werk.
Een dysthyme stoornis ontstaat door een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren:
Vaak voelen mensen met dysthymie zich zeer eenzaam en ongelukkig. Ze zien zichzelf als waardeloos, oninteressant en machteloos. Hun eet- en slaappatroon is vaak verstoord, waardoor ze zich extra vermoeid en lusteloos voelen. Zowel de concentratie als het geheugen functioneren slecht. Ze hebben geen interesse meer in dingen die ze meestal leuk vonden en genieten nauwelijks nog. Mensen met dysthymie voelen zich buitensporig schuldig. Ook nadenken over de waarde en zin van het leven kan hierbij voorkomen. Als dit speelt, neem dan altijd contact op met een hulpverlener voor de juiste ondersteuning.
Als jij of je naasten je in dit beeld herkennen, kan dit een reden zijn om hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in. Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij dysthymie:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Cognitieve gedragstherapie (CGT) Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) Gedragstherapie Non-verbale therapie Ondersteuning voor naasten / familie Psychoanalytische psychotherapie Psycho-educatie Second opinion Supportieve coachingWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.