Mensen met een hechtingsstoornis zijn in hun vroege kindertijd verwaarloosd en hebben moeite met het uiten van hun emoties en het maken van contact
Als je een hechtingsprobleem hebt, dan mis je een gevoel van basisveiligheid en vertrouwen, waardoor je het moeilijk vindt om je gevoelens te delen en je op een gezonde manier aan anderen te binden. Dit heeft een groot effect op je sociale contacten en relaties.
Een hechtingsprobleem ontstaat in je vroege kindertijd en wordt zichtbaar voor je vijfde verjaardag. Kinderen die opgroeien in een situatie met veel spanning en onveiligheid, waardoor er (soms onbedoeld) te weinig aandacht voor ze was, missen een basaal gevoel van geborgenheid. Als je je niet kunt hechten aan een ouder of een vaste verzorger, dan ontbreekt het besef dat er anderen zijn op wie je kunt vertrouwen. Dat gevoel heb je nodig om je op een gezonde manier aan mensen te hechten. Als dit basisgevoel van vertrouwen en veiligheid is verstoord, heeft dat grote gevolgen voor je emotionele ontwikkeling en je relaties met andere mensen.
Mensen met een reactieve hechtingsstoornis zijn in hun vroege kindertijd lichamelijk en emotioneel verwaarloosd. Daardoor vinden ze het moeilijk om anderen te vertrouwen en hun gevoelens op een gepaste manier te uiten. Ze kunnen overdreven geremd zijn, maar ook overalert, extreem aanhankelijk, expres gemeen, of juist zeer onduidelijke en tegenstrijdige signalen afgeven. Het lukt ze vaak niet om normale sociale contacten te hebben en uitgebalanceerde relaties met anderen op te bouwen.
Als jij of je naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om psychische hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in.
Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij een reactieve hechtingsstoornis:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) Gedragstherapie Non-verbale therapie Ondersteuning voor naasten / familie Onderwijs & Psychiatrie Psychodiagnostisch onderzoek Psycho-educatie Second opinion Speltherapie SysteemtherapieWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.