Mensen met een manische depressie of een bipolaire stoornis hebben last van zeer wisselende stemmingen.
Als je aan deze stemmingsstoornis lijdt, ben je de ene periode hyperactief en euforisch. Daarna volgt een periode van grote lusteloosheid en somberheid. Deze wisselende stemmingen hebben een sterke invloed op je dagelijks leven. In de periode tussen deze twee uitersten (of polen) is je stemming normaal.
Zo’n 1 tot 2% van de Nederlandse bevolking kreeg ooit in zijn leven de diagnose manisch-depressief. Evenveel mannen als vrouwen hebben er last van.
Een bipolaire stoornis ontstaat meestal tussen het 15e en 25e levensjaar, door een samenspel van factoren:
Bij een bipolaire stoornis wisselen verschillende stemmingen elkaar af. Je kunt in periodes last hebben van somberheid en lusteloosheid (depressie), buitensporige euforie (manie) of een verhoogde opgewektheid (hypomanie, dit is een kortere en mildere variant van de manie).
Er zijn verschillende benamingen voor de afwisseling in stemmingen:
Het kan lastig zijn een manische depressie te herkennen, omdat je je in de periode tussen beide uitersten vaak normaal voelt. In een manische periode voel je je extreem uitgelaten en hyperactief (veel praten, sporten, geld uitgeven, seks, werken). Je voelt je oppermachtig en hebt weinig behoefte aan slaap, maar bent ook snel boos, snel afgeleid en neemt onverantwoorde risico’s. In een depressieve periode voel je je somber en moe, je eet en slaapt slecht en hebt geheugen- en concentratieproblemen. Je denkt regelmatig aan de dood.
Als jij of je naasten je hierin herkennen, kan dit een reden zijn om hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in. Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij een bipolaire stoornis:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) Gedragstherapie Non-verbale therapie Ondersteuning voor naasten / familie Psycho-educatie Second opinionWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.