Mensen met een narcistische-persoonlijkheidsstoornis hebben een overdreven gevoel van eigenwaarde en een grote behoefte aan bewondering.
Als je een narcistische-persoonlijkheidsstoornis hebt, voel je je beter of belangrijker dan anderen. Je vindt jezelf zo speciaal, dat je recht hebt op alle aandacht en/of bepaalde privileges. Je hebt er geen moeite mee om anderen te gebruiken of manipuleren als je daar zelf beter van wordt. Je overdrijft je goede kanten om de bewondering van anderen te krijgen.
Onder het opgeblazen ego van een narcistisch persoon gaat vaak een groot minderwaardigheidsgevoel schuil. Daarom zijn mensen met deze problematiek vaak erg gevoelig voor krenking en afwijzing. Ze reageren met woede om hun onmacht en onzekerheid te verhullen. Hulp aanvaarden voelt voor hen als gezichtsverlies.
Vaak hebben mensen met een narcistische-persoonlijkheidsstoornis problemen in relaties. Collega’s hebben last van hun egocentrische en (subtiele) manipulerende gedrag en het niet kunnen waarmaken van beloftes. Partners en kinderen voelen zich vaak niet gehoord en gesteund, ze krijgen weinig ruimte om eigen ideeën te ontplooien. Soms krijgen ze ook met agressie te maken.
Mensen met deze stoornis kunnen heel charmant doen, maar zijn erg op zichzelf gericht en hebben graag de controle. Ze willen constant bewonderd en geprezen worden. Gebeurt dat niet, dan kunnen ze extreem jaloers worden. Ze kunnen zich niet goed inleven in de gevoelens of behoeftes van anderen en maken egoïstische keuzes.
Als jij of jouw naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in.
Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij een narcistische-persoonlijkheidsstoornis:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Agressieregulatie therapie Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) Gedragstherapie Non-verbale therapie Ondersteuning voor naasten / familie Psychoanalytische psychotherapie Psychodiagnostisch onderzoek Psycho-educatie Schematherapie Second opinionWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.