Iemand met een sociale fobie is voortdurend bang om zichzelf in het bijzijn van anderen belachelijk te maken.
Mensen met een sociale-angststoornis voelen zich erg onzeker in gezelschap en hebben daar ook fysiek last van, bijvoorbeeld in de vorm van blozen, trillen, zweten of hartkloppingen. Hierdoor vermijden ze sociale activiteiten zoveel mogelijk.
Meestal ontstaat een sociale fobie geleidelijk in de puberteit. Ongeveer 5-15% van de mensen heeft er last van, het komt anderhalf keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarschijnlijk ontstaat de stoornis door een combinatie van factoren.
Er zijn twee subtypen van de sociale-angststoornis:
Op de volgende websites vind je meer goede informatie:
Als je in een groep een onrealistische angst voelt om bekeken, bekritiseerd, uitgelachen of vernederd te worden, kun je last hebben van deze stoornis. Je bent je zeer bewust van je eigen functioneren, daardoor heb je weinig aandacht voor wat er om je heen gebeurt. Je angst uit zich ook fysiek: bijvoorbeeld in blozen, trillen, zweten, spiertrekkingen, hartkloppingen, misselijkheid en een droge keel. Dat je moeilijke situaties vermijdt, kan leiden tot een isolement en depressiviteit.
Als jij of jouw naasten je hierin herkennen, dan kan dat reden zijn om hulp te zoeken. De huisarts kan je doorsturen naar een specialist, die een diagnose kan stellen en je een passende behandeling kan aanbieden.
Met de juiste behandeling kun je herstellen en ervoor zorgen dat jouw klachten je leven zo min mogelijk belemmeren. Als de diagnose is gesteld, stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Hierin staat wat wij én jij gaan doen om je situatie te verbeteren. We richten ons niet alleen op therapie of medicatie, maar ook op het hervinden van zin en plezier in je leven. Jouw wensen en mogelijkheden staan centraal; wij zetten ons met hoofd, hart en handen voor je in.
Deze behandeling(en) bieden wij meestal aan bij een sociale fobie:
Activerende, steunende en structurerende behandeling Baby KOPP (Kinderen van ouders met psychiatrische problematiek) Cognitieve gedragstherapie (CGT) Dynamische interpersoonlijke therapie (DIT) Gedragstherapie Non-verbale therapie Ondersteuning voor naasten / familie Onderwijs & Psychiatrie Psychoanalytische psychotherapie Psychodiagnostisch onderzoek Psycho-educatie Second opinion Supportieve coaching SysteemtherapieWij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.