FACT is een intensieve behandeling voor mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, die vastlopen in het dagelijks leven. Vaak is er sprake van psychosegevoeligheid al dan niet in combinatie met verslavingsproblemen. We richten ons met FACT op herstel in je eigen leefomgeving.
FACT staat voor Flexible Assertive Community Treatment. Het is een intensieve vorm van behandeling voor mensen met ernstige psychische problemen, die vastlopen op meerdere levensgebieden: denk aan een combinatie van geldproblemen, eenzaamheid, dreigende huisuitzetting, verslaving of het ontbreken van een dagbesteding/betaalde baan. In FACT-teams werken verschillende hulpverleners samen aan concrete doelen die jouw dagelijks functioneren verbeteren. Ze passen hun inzet steeds aan op wat jij nodig hebt.
GGz Breburg loopt voorop in het behandelen van complexe psychiatrische problemen. We werken volgens breed gedragen richtlijnen, die hun effect in de praktijk hebben bewezen. Maar specialistische behandeling is altijd maatwerk. Hoe jouw behandeling eruit ziet, hangt af van de ernst van je problemen, je omgeving, eventuele eerdere behandelingen en jouw eigen kracht. Op basis daarvan stellen we (een combinatie van) behandelvorm(en) voor; FACT kan hier onderdeel van zijn. Als je akkoord gaat met je behandelplan, kan je herstel beginnen. Samen zorgen we ervoor dat je je leven zo snel mogelijk weer de baas bent.
De resultaten zijn erg verschillend, omdat ieder mens andere doelen heeft. Veel mensen hebben dankzij FACT mooie stappen gezet en zijn meer tevreden over de kwaliteit van hun leven. Herstellen gaat meestal echter met 'ups' en 'downs'. FACT helpt je om niet op te geven: ook na een terugval kun je de draad weer oppakken.
Herstellen doe je vooral zelf maar zeker niet alleen. Werken aan jouw persoonlijk herstel vraagt motivatie en doorzettingsvermogen. Hierbij kun je rekenen op de steun van GGz Breburg en mogelijk ook van mensen om je heen. We hopen dat we vanuit vertrouwen in elkaar kunnen werken aan doelen die voor jou van belang zijn. Samen meten we regelmatig de voortgang. Wanneer het je lukt om het heft in handen te nemen heeft dit meestal een positieve invloed op jouw herstel.
Medicatie of bepaalde vormen van therapie kunnen ongewenste bijwerkingen hebben, hier moeten we samen alert op zijn. Hoe sneller en duidelijker je aangeeft waar je last van hebt, hoe beter we er iets aan kunnen doen.
In onze FACT-teams werken verschillende hulpverleners samen aan jouw behandeling. Daarvoor komen ze bij je thuis. Omdat je herstel bestaat uit een optelsom van verbeteringen, ondersteunt het team je op allerlei gebieden. Van medicatie tot therapie, van werk tot wonen, van hobby’s tot vriendschappen. Alle hulpverleners werken volgens de principes van actieve herstelondersteuning. Ze stemmen hun inzet steeds af op wat jij nodig hebt. Als je tijdelijk extra aandacht nodig hebt, dan krijg je die.
De behandeling kan bestaan uit een combinatie van:
Daarnaast zijn er nog verschillende andere trainingen of cursussen waaraan je kunt deelnemen. Hierover kun je overleggen met het FACT-team.
Resource-groep: steun uit je omgeving
Samen met het FACT-team bouw je aan je eigen resource-groep. In deze persoonlijke steungroep zitten mensen die je gaan helpen bij het bereiken van je doelen. Dit kunnen je familie/naasten, vrienden of buren zijn, maar ook hulpverleners of maatschappelijke organisaties in de wijk waar je woont. Zij bespreken samen hoe ze je het beste kunnen ondersteunen. Voor (vaak jonge) mensen met een eerste psychose zetten we gespecialiseerde FACT-teams in; deze noemen we VIP-teams.
Meer informatie over Resourcegroepen vind je in deze informatiefolder >
De duur en frequentie van ons contact liggen niet vast, ze zijn afhankelijk van jouw wensen en mogelijkheden. We streven naar een behandeltraject van ongeveer drie jaar, daarna kun je met minder intensieve behandeling of begeleiding verder.
Om bij GGz Breburg in behandeling te komen, moet je huisarts je naar ons verwijzen. Soms kan ook een behandelaar of medisch specialist dit doen. Jongeren onder 18 jaar kunnen ook worden aangemeld via de gemeente. Als we je aanmelding hebben ontvangen, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Na je diagnose kun je met je behandelaar de mogelijkheid van FACT bespreken, hij kan je hiervoor aanmelden.
Als u zorg ontvangt van GGz Breburg, betaalt uw zorgverzekeraar, het Zorgkantoor of uw gemeente de kosten hiervan. In sommige gevallen betaalt u zelf ook een gedeelte, in de vorm van een eigen risico of een eigen bijdrage.
Op de pagina Hoeveel betaal ik voor mijn zorg? kunt u meer informatie terugvinden.
Financiële hulp
Gemeentes bieden vaak financiële hulp aan mensen met een laag inkomen (minimavoorzieningen of bijzondere bijstand). Als u (zorg)kosten moet maken die u niet zelf kunt betalen, komt u hier misschien voor in aanmerking. Vraag naar de voorwaarden bij uw gemeente.
Bij GGz Breburg bieden we je de meest actuele, bewezen effectieve behandelingen aan. Door jouw herstelproces voortdurend te volgen, weten we snel wat werkt voor jou en kunnen wij onze behandelingen blijven verbeteren. Daarom vragen we je tijdens je behandeling regelmatig om vragenlijsten in te vullen.
Wij geven je hoop! Samen werken we aan behapbare doelen, die (opnieuw) betekenis geven aan je leven en je helpen in je herstel. Zo verandert je psychiatrische kwetsbaarheid van ‘te groot om te overzien’ in ‘klein genoeg om mee te leven’.