We beloven aan iedereen die een beroep op ons doet, dat we samen de weg zoeken, vanuit alle complexiteit, naar een situatie die je weer aan kunt. Van te groot naar klein genoeg, zodat jij je leven de baas blijft.

Samen Beslissen over behandelkeuzes staat hierbij centraal. We vinden het belangrijk dat cliënten en naasten hierbij geholpen worden. Op deze pagina geven we je hierover meer informatie.

Wat is Samen Beslissen?

Bij Samen Beslissen neem je samen met jouw behandelaar, en vaak ook met je naaste, beslissingen over de behandeling. Ieders kennis en ervaring is hierbij van belang. Denk aan: vakkennis vanuit de behandelaar en ervaringskennis van jou en mogelijk ook vanuit je naaste. De bedoeling is dat in gesprek met elkaar passende behandelkeuzes worden gemaakt, die kunnen gaan over onderwerpen als behandelvorm, afspraaktijden, behandel- en hersteldoelen, dagbesteding en over de start, bijstelling, voortzetting en afronding van je behandeling. 

Wat zijn de voordelen van Samen Beslissen?

Samen Beslissen kan jou en je naaste, blijkt uit onderzoek, veel opleveren. Cliënten die samen met de behandelaar (en naaste) beslissingen nemen geven aan dat: ze meer grip krijgen op hun eigen leven en behandeling, de behandeling beter aansluit bij de eigen wensen en behoeften en het gezamenlijke verantwoordelijkheid oplevert.

"Door Samen Beslissen ontstaat meer grip, dit is positief voor het vertrouwen in jezelf en in de behandelaar en helpend bij het herstel."

Wat kun je zelf doen?

Het is aan te raden om jezelf voor te bereiden op Samen Beslissen over behandelkeuzes, dat kan op verschillende manieren:

Ben je benieuwd hoe cliënten aankijken tegen de ROM? Bekijk dit filmpje! 

Meer informatie opzoeken

Je kunt ook informatie zoeken over behandelmogelijkheden op www.thuisarts.nl of keuzehulpmiddelen gebruiken die vanuit het cliëntenplatform MIND beschikbaar zijn gesteld voor verschillende cliëntengroepen:

Depressie
Angststoornissen
Persoonlijkheidsstoornissen
ADHD (volwassenen)
Bipolaire stoornissen
Alcoholproblemen
Psychose
PTSS

Je kunt natuurlijk ook altijd je behandelaar vragen hoe je je het beste kunt voorbereiden op Samen Beslissen.